Продукти: • 3 кг камби • 4 с.л. синапено брашно За саламурата: • 3 ч.ч. вода • 1 ч.ч. оцет • 1 ч.ч. олио • 1/2 к.ч. сол • 1 к.ч. захар • 2 дафинови листа • 10 зърна бахар Начин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семената и ги ...
Продукти: • 3 кг круши • 1 голям корен хрян • 20 г синапено семе Начин на приготвяне: Избираме круши от късните сортове, измиваме ги и ги нареждаме в голям буркан, като между тях слагаме парченца от нарязания хрян. Поставяме и торбичка със синапеното семе. ...
Продукти: • 3 кг лозови листа от сортовете Памид или Отел За саламурата: • 150 г сол • 400 мл вода Начин на приготвяне: Почистваме листата от дръжките и ги накисваме за 1-2 часа в студена вода. Изплакваме ги, разпределяме ги на кубчета по 30-40 и ги п...
Продукти: • люти чушки • олио за пържене • 1 връзка копър За маринатата: (на 500 мл вода) • 500 мл оцет • 1 к.ч. сол • 1 к.ч. захар • 2 дафинови листа • 10-12 зърна черен пипер Начин на приготвяне: Избираме по-дребни люти чушки, измиваме ги и...
Продукти: • 10 кг малки дини • стръкове копър • 10 л вода • 400 г сол Начин на приготвяне: Избираме еднакви и здрави дини, надупчваме ги с игла на няколко места и ги подреждаме в подходящ съд. Между редовете слагаме съцветия копър. Заливаме дините с ...
Начин на приготвяне: Избират се средно големи патладжани, измиват се, отрязват се дръжките им и се разполовяват. Внимателно се изстъргва семенната част. Посоляват се и се оставят да престоят 30 мин, за да се отцеди горчивият сок. Пускат се в кипяща вода за 4-5 мин, след коет...
Продукти: • 5 кг пиперки или камби • 3,5 кг прясно зеле • 1 кг моркови • 600 г магданоз и целина (листа) • 200 г сол • 4 л вода Начин на приготвяне: С част от солта посоляваме отвън и отвътре пиперките, които предварително сме почистили от семето. Оставя...
Продукти: • 5 кг малки зелени пъпешчета • 400 г сол • 2,5 л вода Начин на приготвяне: Избираме дребни и здрави пъпешчета, измиваме ги и ги надупчваме на няколко места с шиш. Нареждаме ги в трилитрови буркани. Сваряваме саламура от посочените продукти и я...
Начин на приготвяне: Отстраняваме пънчетата на гъбите, измиваме ги и ги изпържваме в силно сгорещено олио. Отцеждаме ги, изчакваме да изстинат и ги нареждаме в 400-милилитрови бурканчета, като между редовете слагаме ситно нарязана целина, полусварени моркови и скилидки чесън...
Начин на приготвяне: За туршията използваме кисели сливи. Измиваме ги и ги нареждаме в голям стъклен съд, като между тях слагаме пресен чесън, който наскоро е образувал глави. Приготвяме саламура от равни количества вода и оцет, като на 1 л течност слагаме 150 г сол. К...
Начин на приготвяне: Избираме дребни, пресни, съвсем млади тиквички, без оформени семена. Изрязваме дръжките и заострената част към цветчетата и ги нареждаме в буркани. Между тях слагаме вишневи и дюлеви листа, както и листа от хрян и целина. Приготвяме саламура от 5 л ...
Продукти: • 5 кг червени домати • листа от череша и лоза • 3-4 л вода • 400 г сол • аспирин Начин на приготвяне: Избираме здрави и по-твърди домати. Всеки домат увиваме в лозов лист и нареждаме в буркан, а между доматите слагаме черешови листа. Отгор...
Продукти: • червени домати • скилидки чесън • корен хрян • цветове от копър • дафинов лист За саламурата: (на 1 л вода) • 1 с. л. сол • 1 с. л. захар • 1 с. л. винен оцет Начин на приготвяне: Измитите доматчета нареждаме цели в буркани, поме...
Продукти: • 6 кг червено цвекло • 130 г малки лукчета (арпаджик) • 150 мл олио • 1,250 л оцет • 150 г сол • 150 г захар • 4 дафинови листа • черен пипер, бахар Начин на приготвяне: Почистваме лукчетата от люспите. Сваряваме цвеклото, обелваме го и го...
Начин на приготвяне: Избираме чушки от последната беритба. Измиваме ги, подсушаваме ги и съвсем леко ги запържваме в олио – колкото да им се вдигне кожичката. Веднага след това ги потапяме за 1-2 мин в саламура от оцет и сол на вкус. Подреждаме изстиналите чушки в бурк...
Продукти: • 5 кг кисели ябълки • 200 г ръжена слама За саламурата: • 150 г сол • 300 г захар • 150 г ръжено брашно • 3 л вода Начин на приготвяне: Почистваме ябълките от дръжките и ги измиваме обилно с вода. Покриваме дъната на трилитрови буркан...
Продукти: • 4 кг зеле • 800 г моркови • 1 кг карфиол • 1 кг пиперки • 1 глава целина с листата • 1 кг зелени доматчета • 250 г сол • 2 л вода Начин на приготвяне: Издълбаваме кочанът на зелката и внимателно отделяме листата. Потапяме ги във вряща л...
Продукти: • 1 зелка • патладжани • сол • олио за пържене • чушки • люти чушлета • моркови • целина • чесън • магданоз на клончета За саламурата: • 1 л оцет • 1 л вода • 1 каф.ч. сол • 1 каф.ч. олио • черен пипер на зърна • бахар • д...
Продукти: • 5 кг червени или зелени камби • 1 кг моркови • 2 глави карфиол • 1 глава целина • 5-6 глави чесън • 7 ч. ч. вода • 5 ч, ч. оцет • 1 ч. ч. сол • 1 ч. ч. захар • 1 ч. ч. олио • 20 зърна черен пипер • 10-15 зърна бахар • 10 дафинови листа ...
Продукти: • краставички Саламура: (за буркан от 3 л) • 1,2 л вода • 160 мл оцет • 80 г сол Начин на приготвяне: Заливаме почистените и измити краставички със студена вода и оставяме да престоят 1 час. После ги нареждаме в буркана, заливаме ги с чи...
Продукти: • 2 кг люти чушки /най-добре “Бяла шипка”/ • 10 с.л. сол • 10 с.л. захар • 1 бутилка оцет /6%/ Начин на приготвяне: Подрязваме дръжките на чушките, наизбождаме ги с игла тук-там и хубаво ги натъпкваме в буркани. Слагаме солта и захарта и заливаме с ...
Продукти: • 5 кг червени камби • 2,5 кг карфиол • 1 кг моркови • 10 глави чесън • няколко люти чушлета • листата от 1 целина • 1 с.л. черен пипер на зърна • 1 с.л. бахар • 5-6 дафинови листа • 2 с.л. синапено семе За саламурата: (на 7 ч.ч. вода) ...
Продукти: • 3 кг камби • 2 кг бяло зеле • 1 кг зелени доматчета • 1 кг моркови • 1 глава карфиол • 250 г сол • 250 мл олио • 2 ч.ч. оцет • 8 г натриев бензоат • черен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчука на средно големи парчета. Карфио...
Продукти: • 60 камби • 1 глава целина • 2 глави чесън • 15-20 листа от вишна • 7-10 листа от дюля • 25 зърна черен пипер За саламурата: • 2,5 л вода • 1 л оцет /6%/ • 500 г захар • 1 ч.ч. сол Начин на приготвяне: Надупчваме камбите около...