Кулинарни рецепти » Туршия-сарми с патладжани

 Туршия-сарми с патладжани

Продукти:

• 1 зелка
• патладжани
• сол
• олио за пържене
• чушки
• люти чушлета
• моркови
• целина
• чесън
• магданоз на клончета

За саламурата:

• 1 л оцет
• 1 л вода
• 1 каф.ч. сол
• 1 каф.ч. олио
• черен пипер на зърна
• бахар
• дафинов лист

Начин на приготвяне:

Измиваме патладжаните, нарязваме ги на филийки с дебелина 1 см, посоляваме и ги оставяме в наклонена тава за 2 часа. След това ги измиваме с течаща вода и изпържваме от двете страни до зачервяване.

Измиваме чушките, почистваме ги от семенната част и изпържваме в същото олио. Измиваме, почистваме и нарязваме морковите и целината на ивици. Чесъна почистваме и разделяме на скилидки, измиваме клончетата магданоз.

Отделяме листата на зелката и ги бланшираме във вряща вода, за да омекнат.

Във всеки зелев лист поставяме по 2 изпържени филийки патладжан и 2 чушки. Между тях редим моркови, целина, скилидки чесън, люто чушле и магданоза.

Завиваме листата от зелката като сарма и ги нареждаме в буркани. Когато напълним буркана, го заливаме с изстинала саламура, приготвена от изброените продукти. Притискаме сармите с тънка дъсчица или клонче, като над тях оставяме 3-4 см от саламурата.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Начало