Плодовете на актинидията са сочни, съдържат около 80% вода, захари, киселини, протеини, голямо количество витамин С, а също и витамините В1 и А и ензима актинидин, който спомага за храносмилането на месото. Високо е съдържанието на солите на калия, фосфора, калция, хлора, магнез...
Това е сравнително нова култура за нашата страна. Отглежда се много ограничено като единични растения в любителските градини. В плодовете на аронията има до 18% сухо вещество. Освен захари, киселини, минерални соли и др., те съдържат голямо количество витамини, дъбилни вещества...
Ядките на бадема са много богати на сухо вещество, в което най-голям дял заемат мазнините, белтъчините и въглехидратите. В тях се съдържат и много други ценни за човешкия организъм вещества. Освен за консумация се използват за преработка в много направления. За разлика от ореха ...
Бодливото грозде е известно още с името немско или цариградско грозде. В нашата страна се отглежда предимно от любителите овощари. Плодовете на бодливото грозде по съдържание на витамини отстъпват само на касиса. Те съдържат много минерални соли и други вещества и са много полезн...
У нас боровинката е разпространена като диворастящо растение в горските масиви. Културната боровинка се отглежда много ограничено от любителите овощари и е почти непозната като овощно растение. Интересът към нея се дължи на много ценните й плодове с присъщите им хранителни и лече...
Плодовете на бялото и на червеното френско грозде отстъпват по съдържание на витамини на касиса, но в тях има захари, органични киселини, минерални соли, пектин и други вещества, които ги правят годни за производство на сокове, сиропи, желета, а и за консумация в прясно състояние...
Едно от съществените предимства на вишните е, че те заедно с черешите, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. Те зреят от към средата на юни до към средата на юли. Плодовете на вишнята са ценен хранителен продукт. Вишневите продукти, приготвени от консервната ...
Годжи бери, познато у нас и като мерджан, идва от Тибет, Монголия и Непал. Въпреки че в районите на естественото им разпространение тези растения са познати и използвани още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към тях избухна с неочаквана сила. Ботаническото име на ...
Дрянът (Cornus mas L) е добре познато диворастящо растение, но като културно дърво се отглежда само от любителите овощари. Той се среща в планинските пояси и в полите на всички планини в страната. Дрянът е храстовидно, рядко дървовидно растение от семейство Дрянови. Храстите са...
Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Тя се отглежда основно от любителите овощари в смесените овощни градини. Плодовете на дюлята имат грубо, тръпчиво и с каменисти образувания месо, поради което не могат да се употребяват за консумация в прясно със...
Плодовете на кайсията и на продуктите от тяхната преработка се отличават с високи вкусови, диетични и лечебни свойства. В плодовото месо на кайсията, което е около 85% от целия плод, сухото вещество варира средно около 15%, а в някои сортове достига и до 18%. Съдържанието на обща...
От различните видове френско грозде касисът е най-широко разпространен в света и у нас. Плодовете се отличават с много висока биологична стойност и това обяснява интереса към тази култура. Освен високото съдържание на захари, на органични киселини, на багрилни и пектинови веще...
Плодовете на крушата със сочното си и топящо се плодово месо, с приятния си аромат и с много доброто съчетание на захари и киселини са превъзходен десерт. Много са ценни консумирани както в прясно, така и в преработено състояние. Захарите в крушовите плодове са по-малко в сравн...
Плодовете на къпината имат привлекателен външен вид и са с много добри хранителни, вкусови, диетични и лечебни свойства. Пресните плодове и продуктите от тяхната преработка имат много благоприятно влияние върху организма при простудни заболявания. Плодовете се преработват в много...
Лешниковите ядки, както и на останалите орехоплодни, се отличават с високо съдържание на мазнини, белтъчини, захари и минерални соли. Те имат висока калорична и биологична стойност и са твърде полезни за човека, особено за болни от анемия, след тежко боледуване и др. Високите тех...
Плодовете на малината имат привлекателен външен вид и са с много добри хранителни, вкусови, диетични и лечебни свойства. Те подпомагат изграждането на костната система и на зъбите. Пресните плодове и продуктите от тяхната преработка имат много благоприятно влияние върху организма...
Мушмулата е четвъртият семков овощен вид, които се отглежда като единични дървета в любителските смесени овощни градини. Среща се в пасищните и горски площи, присадена от любители на глог. В Странджа и в Сакар планина се среща и диворастящата мушмула с много дребни плодове. Пло...
Нарът е внесен в България преди много години, но се отглежда като единично дворно растение в по-южните райони. Плодовете на нара се ценят високо. Сокът им садържа захари (до 21%), чиста лимонена киселина, пектин, борна киселина, витамин С и др. Плодовата кора на нара съдържа м...
Плодовете на ореха отреждат мястото му на един от най-ценните овощни видове, отглеждани у нас. Богатото съдържание на мазнини, белтъчини, въглехидрати, минерални соли и витамини в ядките прави плодовете едни от най-калоричните и с висока биологична стойност. Освен за консумация п...
Плодовете на прасковата са едни от най-предпочитаните за прясна консумация. Със своя привлекателен външен вид, отлични вкусови качества и богато съдържание на захари, органични киселини, минерални соли, витамини и други ценни съставки този плод се търси неограничено както на вътр...
Райската ябълка, или както е известна още като хурма, е разпространена у нас в дворовете по Черноморското крайбрежие и по-ограничено в някои източни и южни райони на страната. Отглежда се заради едрите, красиви, вкусни и богати с хранителни вещества плодове. Плодовете съдържат...
Сливата е широко разпространен овощен вид в страните от умерения климатичен пояс. Страните от Балканския полуостров, включително и България, са едни от основните производители на сливови плодове. Почвено-климатичните условия за отглеждане на сливата у нас са изключително благопри...
От отглежданите у нас субтропични растения, смокинята има най-голямо разпространение. В естествени находища е разпространена по Южното Черноморие, в Петричко-Санданския район и в някои други микрорайони на Южна България. Като единични дървета в дворовете, градините, нивите и лозя...
Още от древността са познавали хинапа, наречен още финал, джидживка. У нас това растение обаче има ограничено разпространение, макар че представлява интерес за любителите. Среща се в Южна България, по крайбрежната зона, около Варна и в някои селища на Северна България. Поради цен...