Продукти:
• 1 кг брашно
• 1 кубче мая
• 7 яйца
• 300 мл прясно мляко
• 300 г захар
• 1щипка сол
• 150 г краве масло
• настъргана кора от 1 лимон
• 1 ванилия
• 1 ч.ч. стафиди
• 1 жълтък
• 50 г орехови ядки
• захар за поръсване
• олио за примесване и намазване на тавичката
Начин на приготвяне:
Най-важно е да оставим всички продукти да престоят на стайна температура 1 час преди да започнем да работим.
Затопляме млякото и размиваме в него маята с 2 с.л. брашно и 1 с.л. захар. Покриваме с кухненска кърпа и оставяме сместа да шупне добре. Пресяваме брашното в затоплена голяма купа. После в средата правим кладенче и прибавяме шупналата мая, леко разбитите яйца, прясното мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 1 щипка сол и 100 г омекнало масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето потапяме ръцете си в олио, а не в брашно.
Когато тестото започне да прави мехурчета, го прехвърляме в намазана с олио купа, покриваме с кърпа и слагаме купата на топло за 2 часа. Добре е върху тази кърпа да се сложи едно сгънато одеяло, за да му е топло на тестото. Чакаме да удвои обема си. Премесваме, пак оставяме на топло за още 1 час.
Прибавяме орехите и стафидите и оформяме козунака. Слагаме го в намаслена и набрашнена тавичка и оставяме да втасва още 40 мин. Накрая намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар. Печем при температура 180°С около 35-40 мин (зависи от фурната).
Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...