Кулинарни рецепти » Цветен козунак с кафява захар и капучино

 Цветен козунак с кафява захар и капучино

Продукти:

• 1 кг брашно
• 1/2 ч.ч.кафява захар
• 200 мл мазнина
• 6-7 яйца
• 30 г мая
• 2 с.л. суха смес за капучино
• 1 ч.л. ром
• 2-3 щипки сол
• 2 капки есенция по желание, примерно капучино или коняк
• 1 брой бяла глазура за сладкиши, около 150 г
• 3-4 с-л. крокан
• орехи или стафиди

Начин на приготвяне:

Оставяме маята на топло, после я размиваме по традиционния начин, останалите продукти също трябва да са със стайна температура. Изсипваме брашното с щипката сол в тавичка, размесваме го със сухата смес за напитка капучино и правим кладенче. В него слагаме втасалата смес по традиционния начин, изсипваме разбитите яйца със захарта, обработени на края на печката, към които наливаме млякото, половината мазнина и ароматите след маята.

Започваме да измесваме с мазни ръце. Това продължава, докато употребим всичката мазнина и тестото започне да образува мехури. Оставяме го да втасва, като следим да увеличи двойно обема си.

Намасляваме обилно стените на подходяща форма, за да не залепва тестото. Късаме питки, които измесваме леко върху дъска, заплитаме ги на сложна плитка, правим и украси, но фитилите не трябва да са тънки, а дебели. Постоянно пъхаме четвъртинки от орехи или едри стафиди. Оставяме във форма, като трябва да заеме около 1/3 от нея, за да може да се надуе добре. Отгоре намазваме с разбит белтък с бяла захар. Изпичаме в силна фурна, докато се зачерви.

Разтапяме бялата глазура, разливаме я отгоре и заравняваме, а когато тя стегне, поръсваме с кафява или счукана карамелизирана захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Начало