Кулинарни рецепти » Козунак венче с боядисани яйца

 Козунак венче с боядисани яйца

Продукти:

• 500 г бяло брашно
• 1 кубче прясна мая
• 220 мл прясно мляко
• 100 г захар
• 1 ч. ч. бели стафиди
• 3-4 с. л. ром
• настърганата кора на 1 лимон
• 1/2 ч. ч. обелени и нарязани бадеми
• 100 г краве масло
• 2 жълтъка
• 3-4 с. л. сусам
• 5-6 твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното в тавичка, в средата му правим кладенче и изсипваме разтворената в купичка с малко брашно, захар и топло мляко мая. Прибавяме останалите продукти и измесваме гладко тесто, към което прибавяме настърганата кора, стафидите, предварително напоени с рома, и бадемите. Оставяме да втаса, после пак премесваме, делим на 3 части, от които разтегляме рула. Заплитаме ги и свързваме на венец. Поставяме в намаслена тавичка.

Притискаме твърдо сварените яйца към тестото - те трябва да са оцветени със сладкарски бои, за да са безопасни при консумацията на сладкиша. По желание можем в горната им част да ги намаслим или на-мажем с яйце и поръсим обилно с кокосови стърготини. Тестото леко намазваме с разбития жълтък, не трябва да натискаме, за да не спадне, поръсваме със сусама и изпичаме в предварително загрята фурна при 200°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Начало