Кулинарни рецепти » Козунакът на баба Яна

 Козунакът на баба Яна

Продукти:

• 1 кг брашно
• 6 яйца
• 300 г захар
• 200 мл прясно мляко
• 200 г краве масло
• кората и сока на половин лимон
• 20 г мая
• сол
• стафиди и бадеми (по желание)

Начин на приготвяне:

Маята разкисваме в малко мляко с по 1 щипка сол и захар, разбъркваме с малко брашно и оставяме на топло да втаса. Б

рашното пресяваме и правим на венец. Яйцата разбиваме и прибавяме към брашното. Прибавяме и половината от разтопеното масло. Постепенно прибавяме млякото и захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока на половината лимон.

Тестото замесваме, докато поеме всичкото брашно и след това измесваме като прибавим и останалото масло. Тестото трябва да стане гладко и да започне да пуска мехурчета. Завиваме го и оставяме да втаса.

Когато е готово, поставяме в предварително намазани с масло форми. Може да сплетем плитка. Поръсваме със стафидите, които леко притискаме. Оставя се пак да втаса.

После намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар, може да набодем с бадеми по желание. Печем в умерено загрята фурна.

Автор: Яна Михалева

Представяме Ви:

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Начало