Кулинарни рецепти » Македонски козунак

 Македонски козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 500 мл прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. олио
• 30 г мая
• 6 яйца
• 1 ванилия
• настъргана лимонова кора
• сушени плодове

Начин на приготвяне:

В съда, в който ще месим козунака, пресяваме брашното. Размиваме маята с 1/2 ч.ч. хладко подсладено мляко и малко брашно на гладка кашичка. Бием яйцата и захарта до побеляване, наливаме млякото, ароматизираме и слагаме част от олиото. Правим в брашното кладенче, в която изсипваме маята, прибавяме останалите продукти и започваме бъркането. Месим с намаслени ръце, докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета. Наръсваме го с брашно, покриваме го с чиста топла кърпа и го оставяме на топло да втасва.

Втасалото тесто накъсваме на топки, които измесваме повторно и слагаме в тях оваляни в нишесте или брашно стафиди, сушени кайсии, портокалови или лимонови кори. Измесваме на рула, сплитаме ги и ги слагаме в обилно намазнена тавичка. Оставяме на топло да втасва и щом тестото удвои обема си, намазваме отгоре с разбито яйце и печем в загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Динени мъфини

Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Начало