Кулинарни рецепти » Македонски козунак

 Македонски козунак

Продукти:

• 1 кг брашно
• 500 мл прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. олио
• 30 г мая
• 6 яйца
• 1 ванилия
• настъргана лимонова кора
• сушени плодове

Начин на приготвяне:

В съда, в който ще месим козунака, пресяваме брашното. Размиваме маята с 1/2 ч.ч. хладко подсладено мляко и малко брашно на гладка кашичка. Бием яйцата и захарта до побеляване, наливаме млякото, ароматизираме и слагаме част от олиото. Правим в брашното кладенче, в която изсипваме маята, прибавяме останалите продукти и започваме бъркането. Месим с намаслени ръце, докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета. Наръсваме го с брашно, покриваме го с чиста топла кърпа и го оставяме на топло да втасва.

Втасалото тесто накъсваме на топки, които измесваме повторно и слагаме в тях оваляни в нишесте или брашно стафиди, сушени кайсии, портокалови или лимонови кори. Измесваме на рула, сплитаме ги и ги слагаме в обилно намазнена тавичка. Оставяме на топло да втасва и щом тестото удвои обема си, намазваме отгоре с разбито яйце и печем в загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Начало