Кулинарни рецепти » Козунак с бадеми

 Козунак с бадеми

Продукти:

• 1 кг бяло брашно
• 4-5 яйца
• 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 250 г кристална захар
• 1/2 ч.л. сол
• 2 пакетчета краве масло
• настъргана лимонова кора
• 1 щипка настъргано индийско орехче
• 2 с.л. стафиди
• 2 с.л. бадеми
• 1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в прясно мляко и я оставяме да втаса. В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото захарта и солта. Сипваме постепенно тази смес в кладенчето, като бъркаме с ръка. Прибавяме втасалата мая и интензивно месим като постоянно потапяме ръцете си в разтопеното масло.

Когато тестото стане гладко, увиваме го в кърпа и го оставяме на топло да втаса. После отново го измесваме с намаслени ръце, като прибавяме стафидите, настърганите индийско орехче и лимонова кора. Слагаме козунака в намаслена тава и го изчакваме да втаса /трябва да изпълни тавата наполовина/. После го намазваме с разбитото яйце, набождаме отгоре бадемите и печем в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Начало