Кулинарни рецепти » Солена торта с праз

 Солена торта с праз

Продукти:

• 500 г брашно
• мая, колкото кибритена кутийка
• 200 мл топла вода
• 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто)

За пълнежа:

• 1 кг праз
• 1 с.л. олио
• 400 г кашкавал
• 300 г сметана
• 3 яйца
• 1 червена люта чушка
• 400 г шунка или друг колбас
• индийско орехче
• черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в топла вода и я оставяме 15 мин да втаса. От брашното, солта, олиото и маята замесваме тесто и го оставяме да втасва 1 час.

Почистваме праза, нарязваме го на ситно и го задушаваме в загрятото олио. Щом поомекне, подправяме с индийското орехче, черен пипер и сол. Оставяме го да изстине. Смесваме настъргания кашкавал със сметаната и яйцата, черен пипер и индийско орехче.

Разточваме тестото на дъска, посипана с брашно и го разстиламе в намазнена форма за торта, като оформяме стенички от по 4-5 мм. Върху тестото слагаме слой шунка, след това слой праз, слой кашкавален крем и т.н. Завършваме с кашкавален крем и украсяваме с парченца праз.

Печем тортата на 180 градуса около 1 час. Ако тортата потъмнее бързо, покриваме я с фолио и продължаваме печенето. Поднасяме я топла.

Автор: Димитрина Георгиева

Представяме Ви:

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Брюкселско зеле с моркови

Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Начало