Кулинарни рецепти » Зеленчукова терина

 Зеленчукова терина

Продукти:

• 2 малки тиквички
• 2 малки патладжана
• 6-10 скилидки чесън
• 5 домата
• 100 г спанак
• 4 твърдо сварени яйца
• 1 1/2 ч.ч. вино
• 10-12 черни маслини
• 1 стрък босилек
• 1 стрък мащерка
• 2-5 стръка копър
• желатин, олио, подправки

Начин на приготвяне:

Нарязваме патладжаните и тиквичките по дължина и ги изпържваме в сгорещеното олио.

Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца, като отстраняваме семената. Запържваме ги заедно с наситнените чесън и мащерка. Когато течността се поизпари, сипваме виното и захлупваме за 1-2 мин.

Прибавяме останалите ситно нарязани зелении, подправяме с черен пипер и сол и наливаме още малко мазнина, ако има нужда. Съединяваме с претварително разтворения желатин.

Бланшираме спанака и го нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно маслините и твърдо сварените яйца.

В навлажнена продълговата форма редим на последователни пластове патладжаните и тиквичките, като между тях разстиламе доматено желе, яйцата и спанака. Най-отгоре завършваме с патладжанен пласт, поръсен със зелении. Покриваме с тънък пласт доматено желе.

Оставяме терината за 1 нощ в хладилника. След това внимателно изваждаме и нарязваме на филии.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от зелени шишарки

Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Люти чушки по селски

Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Начало