Начин на приготвяне:
Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо има леко крушовидна форма.
Разстила се върху маса. Поръсва се обилно със сол и чубрица. Разпръскват се зърна черен пипер, бахар и няколко натрошени дафинови листа. Шпикова се с 10-15 скилидки чесън. Навива се на много стегнато руло, усуква се със здрава връв, като се оставя примка за окачване. Посолява се и отвън.
След това рулото се завива в амбалажна хартия и отново се обвръзва с връв по цялата дължина, за да не влиза въздух. Закача се на хладно и проветриво място. Солта го изпича и то започва да капе. Тогава може да се изнася и на слънце. След около 20 дни рулото е готово за консумация.
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...