Кулинарни рецепти » Руло от осмянка

 Руло от осмянка

Начин на приготвяне:

Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо има леко крушовидна форма.

Разстила се върху маса. Поръсва се обилно със сол и чубрица. Разпръскват се зърна черен пипер, бахар и няколко натрошени дафинови листа. Шпикова се с 10-15 скилидки чесън. Навива се на много стегнато руло, усуква се със здрава връв, като се оставя примка за окачване. Посолява се и отвън.

След това рулото се завива в амбалажна хартия и отново се обвръзва с връв по цялата дължина, за да не влиза въздух. Закача се на хладно и проветриво място. Солта го изпича и то започва да капе. Тогава може да се изнася и на слънце. След около 20 дни рулото е готово за консумация.

Автор: Петкана Пехливанова

Представяме Ви:

Наденички в доматен сос

Продукти: • 4 наденички • 100 г пушени гърди • 2 глави лук • 1 буркан белени домати • 1/2 връзка магданоз • 1 ч.л. чубрица • 1 кубче телешки бульон • черен пипер • сол Начи...

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Начало