Кулинарни рецепти » Курник

 Курник

Продукти:

За тестото:

• 600 г брашно
• 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
• 1 пакетче краве масло
• 25 г мая за хляб
• 1 жълтък
• 1 1/2 ч.л. сол

За палачинките:

• 11/2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. брашно
• 1 яйце
• 15 г краве масло
• 1/4 ч.л. захар
• 1/4 ч.л. сол
• 1 парченце сланина за намазване на тигана

За плънките:

• 450 г сварено кокоше месо
• 1 ч.ч. ориз
• 150 г пресни гъби
• половин пакетче краве масло
• 2 яйца
• 1 ч.ч. светъл “Бешамел”
• магданоз, черен пипер, сол

За намазване:

• 1 яйце

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в малко хладко мляко и я оставяме на топло да втаса. После омесваме тесто от маята, млякото, брашното, жълтъка, солта и 25 г масло. Оставяме тестото да втаса при стайна температура.

Разточваме го на кора с дебелина 1 см. Намазваме кората с тънък слой масло, сгъваме я като плик и я оставяме 10 мин на студено. После отново я разточваме, намазваме я с масло и отново я сгъваме. Повтаряме тази операция общо 4 пъти.

Приготвяме палачинково тесто от изброените продукти и изпичаме тънки палачинки.

Варим ориза в подсолена вода, докато получим сипкава каша. Прибавяме нарязаните яйца, ситно нарязания магданоз и 1/3 от маслото. Опитваме на сол и разбъркваме. Нарязваме кокошето месо на късчета и го подправяме с 2/3 от Бешамела и половината от останалото масло. Запържваме нарязаните гъби в последното масло и ги смесваме с останалия Бешамел.

От тестото разточваме две кръгли кори с дебелина 5 мм. Едната кора трябва да е с диаметър 25 см, а другата – с диаметър 35 см. Слагаме върху малката кора палачинки . Върху палачинките разстиламе слой ориз. Отгоре слагаме палачинка и разстиламе слой кокоше месо. Отново слагаме палачинка и разстиламе слой гъби. Продължаваме така като редуваме плънките. Подреждаме плънките, така че да се получи хълмче. Покриваме хълмчето отгоре и от всички страни с палачинки. Накрая покриваме всичко с голямата кора и залепваме краищата й за долната кора.

Намазваме курника с разбитото яйце, украсяваме го с тънки тестени фигурки и отново го намазваме с яйце. Печем го при температура 200-220°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Торта Принцеса

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Начало