Кулинарни рецепти » Торта от кайма

 Торта от кайма

Продукти:

• 1,6 кг кайма (смес)
• 2-3 яйца
• 2-3 глави лук
• 2 филии бял хляб (стар)
• черен пипер, сол, магданоз
• 500 г печурки
• 2-3 с.л. масло
• картофено пюре за облепване на тортата

Начин на приготвяне:

Омесваме каймата, ситно нарязания лук и подправките, хляба и яйцата с малко топла вода като за кюфтета. Разделяме я на две в съотношение 1/3 към 2/3. Оставяме я да престои поне 6 часа, за да поеме месото добре всички компоненти.

Намазняваме тавичка за печене и оформяме от по-малката част блат като за торта, като по средата леко го вдлъбваме, защото при печенето месото се подува, а повърхността трябва да е равна. Печем на силна фурна, но не изпичаме блата напълно.

Докато се пече каймата, изчистваме гъбите, нарязваме ги на парченца и с маслото, черен пипер и малко вода ги задушаваме.

Вадим полуопечения блат, настиламе равномерно гъбите отгоре, похлупваме със суровата кайма, пак издълбаваме леко средата, оформяме добре тортата и окончателно изпичаме.

С топло пюре облепваме тортата отгоре и отстрани, прецеждаме соса от печенето, който сипваме в сосиера, а самата торта слагаме върху подложка от листа зелена салата, червено зеле или печено кисело зеле.

Отгоре украсяваме тортата според фантазията си с краставички, моркови, карфиол от сурова туршия. Преди сервирането я нарязваме на парчета като торта, без да притопляме, тъй като пюрето прави изолация и държи месото и плънката топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Ванилини

Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...

Начало