Кулинарни рецепти » Коледна торта

 Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове:

• 225г брашно
• 6 яйца на стайна температура
• 165г фина захар
• 75г разтопено и охладено краве масло

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180°C.
Тава със свалящи се стени с диаметър 20см се намазва с меко масло, дъното й се покрива с хартия за печене, намазва се отгоре отново с масло и се поръсва с брашно.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер до получаването на бял и пухкав крем .
Брашното се пресява и се прибавя към яйчената смес на 2-3 пъти. Разбърква се много внимателно като се внимава да не спадне сместа.
Маслото се прибавя накрая и се разбърква, колкото да се поеме.
Получената смес се изсипва в подготвената тортена форма и се пече 20-25 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
Охлажда се 15 минути във формата, след което се прехвърля върху метална скара до пълно охлаждане. Разрязва се на две части.

Продукти за шоколадово- канелените блатове:

• 100г брашно
• 50 г какао
• 225г захар
• 1 чаена лъжица сода бикарбонат
• 1/2 чаена лъжица бакпулвер
• 1 чаена лъжица канела
• 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
• 1 щипка сол
• 1 яйце
• 120 мл прясно мляко, смесено с 1/2 чаена лъжица оцет
• 60 мл олио
• 120 мл горещо, прясно приготвено кафе
• 1/2 чаена лъжица ванилова есенция

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180°C.
Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя настрана.
Тава със свалящи се стени с диаметър 20см се намазва с меко масло, дъното й се покрива с хартия за печене, намазва се отгоре отново с масло и се покрива с какао.
Слага се да се вари кафето, като към него се прибавя пръчка канела, която да му придаде хубав, наситен аромат.
В купа се пресяват брашното и какаото, добавят се содата, солта, бакпулвера, канелата, джинджифила и захарта и се разбъркват добре.
Яйцето се разбива с вилица, добавя се олиото, прясното мляко и ванилията.
Мокрите съставки се изливат при сухите и се разбъркват.
Добавя се горещото кафе и се разбърква отново, до получаването на хомогенна рядка смес.
Излива се в подготвената форма и се пече 25-30 минути, или докато клечка, забита в центъра, излезе суха.
Охлажда се 15 минути във формата, след което се прехвърля върху метална скара до пълно охлаждане. Също се разрязва на две.

Продукти за портокаловия крем с маскарпоне:

За портокаловото сладко:

• 6 жълтъка
• 100 мл портокалов сок
• 100 г захар кората от 1 портокал
• 125 г студено масло, нарязано на кубчета

Начин на приготвяне:

Жълтъците, сока, захарта и кората се изсипват в тенджера с дебело дъно. Готвят се на среден огън, като се бърка непрекъснато. След около 5-10 минути сладкото трябва да се е сгъстило – като се прекара силиконова шпатула през дъното на тенджерата, ако оставя следа е готово. Отстранява се от котлона и докато е още горещо се прибавя маслото, парче по парче, като се разбърква добре след всяко.
Изсипва се в купа, покрива се със свежо фолио и се прибира в хладилник за няколко часа, или докато стегне.
След това към него се добавя толкова маскарпоне, колкото е грамажа на самото портокалово сладко. Разбъркват се добре и се прибира в хладилника до употреба.

Продукти за кафевия шоколадов крем:

• 200 г черен шоколад
• 175 г крем сирене, на стайна температура
• 125 г меко масло
• 200 г пудра захар
• 50 г какао
• 200 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда.
Маслото и крем сиренето се разбиват в купа.
Към тях се добавят пудрата захар и какаото и се разбърква до обядиняването им.
Накрая се добавят охладения шоколад и заквасената сметана и се разбива до получаването на пухкав и хомогенен крем.

Продукти за белия шоколадов крем:

• 200 г бял шоколад
• 175 г крем сирене, на стайна температура
• 125 г меко масло
• 250 г пудра захар
• 200 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Приготвя се по същия начин както кафявия.

Сглобяване на тортата

Поставя се един пандишпанов блат и се сиропира с прясно мляко. Намазва се с половината от шоколадовия крем. Отгоре се поставя един шоколадов блат, който се намазва с портокаловия крем с маскарпоне. Отгоре се поставя втория шоколадов блат, който се покрива с шоколадовия крем, а най-отгоре се поставя втория пандишпанов блат и се сиропира. Цялата торта се намазва с тънък слой портокалов крем с маскарпоне и се прибира в хладилника, за да стегне.
След няколко часа се изважда от хладилника и се намазва с белия шоколадов крем като не се заглажда, за да се постигне ефекта на натрупал сняг.

За украсата:

1. МЕДЕНА КЪЩИЧКА

Продукти:


• 350 г брашно + допълнително за разточване
• 1/2 чаена лъжица сода за хляб
• 1/2 чаена лъжица бакпулвер
• 1 1/2 чаена лъжица джинджифил на прах
• 1 чаена лъжица канела
• 1/4 чаена лъжица смляно индийско орехче
• 1/4 чаена лъжица смлян бахар
• 1/4 чаена лъжица сол
• 120 г меко масло
• 100 г захар
• 1 яйце
• 80 г течен мед
• 80 г кафява захар

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180°C.
В купа се смесват брашното, содата, бакпулверът, подправките и солта.
Отделно се смесват маслото и захарта. Разбиват се с миксер докато се получи гладък крем. Добавят се яйцето, медът и кафявата захар. Разбиват се отново докато сместа стане еднородна. Към нея по малко се добавя брашнената смес и се замесва меко тесто. Меси се за кратко докато стане еднородно и престане да лепне. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 5 мм. Изрязват се стените на къщичката (в интернет има доста шаблони и подробно описание на процеса). Изрезките се събират на топка и могат да се използват за други сладки (аз направих еленчета). По желание може да се направи половин доза от тестото, която е достатъчна за средно голяма къщичка.
Елементите се подреждат в тава, върху хартия за печене на разстояние една от друга. Пекат се 10 - 12 минути. След като се извадят от фурната се оставят 2-3 минути в тавата и тогава се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно.

2. През това време се приготвя РОЯЛ АЙСИНГ, който служи за слепване на елементите и за снежен ефект.

Продукти:

• 170 г пудра захар
• 1 голям белтък, на стайна температура
• 1 чаена лъжица лимонов сок

Начин на приготвяне:

Пудрата захар се пресява няколко пъти през фино сито.
Белтъците и лимоновия сок се слагат в чиста и суха купа и се разбиват с миксер на ниски обороти. Когато пяната от белтъците започне да побелява, се добавя пудрата захар, лъжица по лъжица. Разбиването продължава докато се поеме цялото количество захар (в зависимост от белтъците може да ви е необходимо повече или по-малко) и докато се образува стегнат крем, който се задържа на бъркалките на миксера.

Изстиналите елементи на къщичката се слепват внимателно с роял айсинга и се подпират с помощта на чаши например, докато стегнат. След това се нанася роял айсинг върху покрива на къщичката, рисуват се прозорците, вратата, украсява се по ваш вкус. Аз съм използвала горната част на захарно бастунче за врата, използвала съм няколко пурички като дървета, които също съм покрила с роял айсинг, част от пуричка- за коминче, и декоративни елхички, които са единственото неядливо нещо върху тортата. Като последен щрих съм оформила партина.

Добър апетит и весели празници!

Автор: Цветелина Рускова

Представяме Ви:

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Пилешка дроб сарма

Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало