Продукти:
• 1 кг кестени
• 150 г фурми
• 100 г захаросана кора от портокал
• 250 г захар
• 30 г пудра захар
• 30 г какао на прах
• 800 мл мляко
• 200 мл сметана
• 100 мл ликьор или бренди
• 1 ванилия
• 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Цепваме повърхността на кестените с остър нож и ги бланшираме в леко солена вода за 10 минути, докато започнат да се разпукват. Отцеждаме, обелваме ги и ги слагаме в тенджера.
Заливаме ги с млякото и кипваме за около 40 минути. Добавяме захарта и ги варим още 10 минути до пълното й стопяване.
Прекарваме кестените през едра цедка и полученото пюре слагаме в глинен съд. Прибавяме ванилията, брендито или ликьора и какаото и размесваме добре. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я прибавяме към кестеновата основа.
Нарязваме захаросаните портокалови кори на парченца. Разделяме фурмите на половинки, махаме костилките им и ги нарязваме на ситни парченца.
Прибавяме ги към останалата смес, разбъркваме и сипваме в голям шприц със звездовидна форма и шприцоваме направо в подготвения съд за тортата, като се стараем да образуваме пирамида, подобна на планински връх или приличаща на топка.
Украсяваме със звездички от сметана, парченца фурми и корички от портокал. Оставяме тортата в хладилник до поднасянето й.
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...