Кулинарни рецепти » Торта с кестени и фурми

 Торта с кестени и фурми

Продукти:

• 1 кг кестени
• 150 г фурми
• 100 г захаросана кора от портокал
• 250 г захар
• 30 г пудра захар
• 30 г какао на прах
• 800 мл мляко
• 200 мл сметана
• 100 мл ликьор или бренди
• 1 ванилия
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Цепваме повърхността на кестените с остър нож и ги бланшираме в леко солена вода за 10 минути, докато започнат да се разпукват. Отцеждаме, обелваме ги и ги слагаме в тенджера.

Заливаме ги с млякото и кипваме за около 40 минути. Добавяме захарта и ги варим още 10 минути до пълното й стопяване.

Прекарваме кестените през едра цедка и полученото пюре слагаме в глинен съд. Прибавяме ванилията, брендито или ликьора и какаото и размесваме добре. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я прибавяме към кестеновата основа.

Нарязваме захаросаните портокалови кори на парченца. Разделяме фурмите на половинки, махаме костилките им и ги нарязваме на ситни парченца.

Прибавяме ги към останалата смес, разбъркваме и сипваме в голям шприц със звездовидна форма и шприцоваме направо в подготвения съд за тортата, като се стараем да образуваме пирамида, подобна на планински връх или приличаща на топка.

Украсяваме със звездички от сметана, парченца фурми и корички от портокал. Оставяме тортата в хладилник до поднасянето й.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Руски пирог

Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...

Свински хапки със сини сливи

Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Начало