Кулинарни рецепти » Торта с кестени и фурми

 Торта с кестени и фурми

Продукти:

• 1 кг кестени
• 150 г фурми
• 100 г захаросана кора от портокал
• 250 г захар
• 30 г пудра захар
• 30 г какао на прах
• 800 мл мляко
• 200 мл сметана
• 100 мл ликьор или бренди
• 1 ванилия
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Цепваме повърхността на кестените с остър нож и ги бланшираме в леко солена вода за 10 минути, докато започнат да се разпукват. Отцеждаме, обелваме ги и ги слагаме в тенджера.

Заливаме ги с млякото и кипваме за около 40 минути. Добавяме захарта и ги варим още 10 минути до пълното й стопяване.

Прекарваме кестените през едра цедка и полученото пюре слагаме в глинен съд. Прибавяме ванилията, брендито или ликьора и какаото и размесваме добре. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я прибавяме към кестеновата основа.

Нарязваме захаросаните портокалови кори на парченца. Разделяме фурмите на половинки, махаме костилките им и ги нарязваме на ситни парченца.

Прибавяме ги към останалата смес, разбъркваме и сипваме в голям шприц със звездовидна форма и шприцоваме направо в подготвения съд за тортата, като се стараем да образуваме пирамида, подобна на планински връх или приличаща на топка.

Украсяваме със звездички от сметана, парченца фурми и корички от портокал. Оставяме тортата в хладилник до поднасянето й.

Автор: София Ковачева

Представяме Ви:

Бисквитени сладки

Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Начало