Продукти:
• 1 кг кестени
• 150 г фурми
• 100 г захаросана кора от портокал
• 250 г захар
• 30 г пудра захар
• 30 г какао на прах
• 800 мл мляко
• 200 мл сметана
• 100 мл ликьор или бренди
• 1 ванилия
• 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Цепваме повърхността на кестените с остър нож и ги бланшираме в леко солена вода за 10 минути, докато започнат да се разпукват. Отцеждаме, обелваме ги и ги слагаме в тенджера.
Заливаме ги с млякото и кипваме за около 40 минути. Добавяме захарта и ги варим още 10 минути до пълното й стопяване.
Прекарваме кестените през едра цедка и полученото пюре слагаме в глинен съд. Прибавяме ванилията, брендито или ликьора и какаото и размесваме добре. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я прибавяме към кестеновата основа.
Нарязваме захаросаните портокалови кори на парченца. Разделяме фурмите на половинки, махаме костилките им и ги нарязваме на ситни парченца.
Прибавяме ги към останалата смес, разбъркваме и сипваме в голям шприц със звездовидна форма и шприцоваме направо в подготвения съд за тортата, като се стараем да образуваме пирамида, подобна на планински връх или приличаща на топка.
Украсяваме със звездички от сметана, парченца фурми и корички от портокал. Оставяме тортата в хладилник до поднасянето й.
Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...