Кулинарни рецепти » Турска торта

 Турска торта

Продукти:

• 200 г захар
• 100 г бадеми
• 6 яйца
• 1 лимон
• 100 г брашно
• 50 г стафиди

За крема:

• 100 г захар
• 6 яйца
• 1 с.л. захар
• 3 ч.л. желатин
• 250 мл бяло вино

Начин на приготвяне:

Бъркаме жълтъците със захарта около 15 минути. Прибавяме брашното, настърганата кора на лимона, изцедения лимонов сок.

После прибавяме бадемите и стафидите, както и разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко с дървена лъжица, за да стане сместа хомогенна.

Избираме две еднакви тортени форми, намазняваме ги и печем блатовете в предварително загрята умерена фурна.

Оставяме блатовете да изстинат като през това време правим крема: Стопяваме желатина в малко вода и бием с миксер жълтъците, захарта, виното. Прибавяме желатина, слагаме на котлона и сгъстяваме с непрекъснато бъркане.

Оставяме крема да поизстине и прибавяме в него лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци.

Разрязваме единия блат напречно на две. Мажем двете половинки с крем и ги слепваме. Отгоре слагаме и втория блат. На равномерен пласт намазваме останалия крем.

Отстрани облепваме тортата с малки бисквитки, които сме намазали с мармалад или сметана и сме поръсили с бадеми.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Начало