Продукти:
• 700-800 г череши
• 1-2 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. краве масло
• 1 ч.ч. захар
• 3 яйца
• 2 с.л. счукан сухар
• 1-2 щипки канела
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбиваме около 10-15 мин полуразтопеното масло заедно със захарта. Прибавяме едно по едно яйцата и бием още 5-10 мин. Накрая прибавяме толкова брашно, че да се получи умерено твърдо тесто. Половината тесто разточваме и слагаме в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно.
Изчистваме черешите, нареждаме ги върху тестото и поръсваме със счукания сухар, размесен с канелата. С останалото тесто правим решетка върху плодовете. Печем тортата в умерено силна фурна. Още топла я поръсваме с пудра захар.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...