Луксозна торта с банани
Продукти:
• 12 яйца
• 2 ч. ч. захар
• 2 ч. ч. брашно
• 2 равни ч.л. бакпулвер
За шоколадовия крем:
• 1 шоколадова сметана на прах (или бита сметана, разбъркана с 2 с.л. какао)
• 2 банана
• 200 мл прясно мляко
За белия крем:
• 2 пакетчета суха сметана
• 400 мл прясно мляко
• 2 банана
За сиропа:
• 2 ч. ч. вода
• 3 ч. ч. захар
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата заедно със захарта. Прибавяме пресятото с бакпулвера брашно и бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена форма за торта и печем в умерено загрята фурна. Изчакваме готовия блат да изстине и го разрязваме хоризонтално на 2 части.
Приготвяме сиропа, като карамелизираме захарта, прибавяме 2 ч. ч. вода и изчакваме карамелът да се разтопи напълно във водата.
Разбиваме шоколадовата сметана с 200 мл мляко, а за белия креим разбиваме другите 2 сухи сметани с 400 мл мляко.
Слагаме първия блат върху тортена чиния. Сиропираме с половината от сиропа. Нарязваме двата банана на кръгчета, които редим в един ред върху сиропирания блат. Намазваме с шоколадовата сметана. Слагаме втория блат, сиропираме с останалия карамелов сироп. По същия начин слагаме резенчета банани и намазваме с втория сметанов крем.
Тъй като двете пакетчета сметана са много, ще остане известно количество крем. С него правим украсата - надписи, розички и др.По желание допълнително украсяваме с шоколадови пръчици, кокосови стърготини, стафиди и др.
Автор: recepty.bg