Магнатна торта
Продукти:
• 5 яйца
• 100 г захар
• 80 г брашно
• половин пакетче разтопено краве масло
• 1-2 ч.л. какао
• захарен сироп
• 1-2 ч.л. ром
• 50 г шоколад за украса
За крема:
• 5 белтъка
• 100 г захар
• 150 г краве масло
• 50 г разтопен шоколад
Начин на приготвяне:
Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците, прибавяме захарта и бием, докато сместа се сгъсти. Тогава прибавяме жълтъците, които леко сме разбъркали, брашното и накрая маслото. Объркваме леко с лъжица. В половината от сместа слагаме малко какао за цвят.
Изсипваме в продълговата тавичка, покрита с намаслена хартия, така че в едната част на тавичката да е светлата смес, а в другата - тъмната. Изпичаме в умерена фурна. Оставяме да изстине и разрязваме изтиналия блат по дължина на 5-6 ленти така, че всяка лента да бъде наполовина жълта, наполовина черна. Напояваме лентите със захарен сироп и ром.
Разбиваме на сняг белтъците за крема заедно със захарта, прибавяме и разбитото масло и бием, докато получим еднородна кремообразна маса. Към половината от крема прибавяме разтопения шоколад, за да го оцветим.
С приготвения крем мажем лентите по следния начин: жълтата половина - с черен крем, черната - с бял. Увиваме така намазаните ленти една върху друга, като внимаваме да се редуват бяло и черно. Слагаме получената спирала в тортена чиния и намазваме с останалия крем. Отгоре украсяваме с тънки шоколадови триъгълничета.
Шоколадовите триъгълничета приготвяме като разтопим шоколада, разлеем го на тънък пласт върху фолио и изрежем триъгълничета след като изстине.
Автор: recepty.bg