Кулинарни рецепти » Пастицио

 Пастицио

Продукти:

• 500 г макарони
• 1 кг кайма
• 3 белтъка
• 300 г кашкавал
• 1 к.ч. зехтин
• 1 глава лук
• 500 мл доматен сок
• риган
• черен пипер
• сол

За соса:

• 8 с.л. брашно
• 1 л. прясно мляко
• 3 жълтъка
• половин пакетче краве масло
• сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом поомекне, прибавяме каймата и също я позапържваме. После сипваме доматения сок, подправяме с риган, черен пипер и сол и готвим още малко.

Отделно разтопяваме маслото за соса и запържваме в него брашното. Щом стане златисто, сипваме млякото, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Щом сосът се посгъсти, отстраняваме от огъня, изчакваме да изстине и смесваме с жълтъците, които сме разбили с малко сол.

Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и ги смесваме с част от настъргания кашкавал и разбитите белтъци. Разстиламе половината от макароните в намаслена тавичка, поръсваме с малко зехтин и разпределяме върху тях каймата. Поръсваме с половината от останалия кашкавал, покриваме с останалите макарони и заливаме с приготвения сос.

Печем във фурна, загрята до 200 градуса. Малко преди да извадим ястието от фурната, поръсваме с отделения кашкавал и запичаме още 5-6 мин.

Автор: Надежда Стойчева

Представяме Ви:

Корнишони с морска сол

Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...

Кифли с локум

Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Начало