Кулинарни рецепти » Плодова шарлота

 Плодова шарлота

Продукти:

• 1 л прясно мляко
• 6 яйца
• 1 ч.ч. захар
• 30 г желатин /3 пакетчета сух желатин/
• 4 с.л. брашно
• 1 с.л. какао
• 1 ванилия
• 1 ч.ч. смлени орехи
• плодове - пресни или от компот
• бита сметана за гарниране

Начин на приготвяне:

Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. студена вода. От студеното прясно мляко отделяме 250 мл, в което разбиваме жълтъците и брашното. Останалата част от млякото /750мл/ слагаме на огъня да заври, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към него накиснатия желатин, захарта и яйчната смес. Продължаваме бъркането, докато получим крем с гъстотата на крем-ванилия.

След като сместа поизстине прибавяме постепенно разбитите на твърд сняг белтъци. Получения крем разделяме в 3 купички на 3 равни части. В първата слагаме 1 ванилия, във втората - какаото и в третата - орехите.

На дъното на форма за кекс или в по-дълбока кръгла форма, предварително обляна с хладка вода подреждаме парченца от пресен плод или плодове от 1 компот. Върху плодовете последователно разстиламе трите крема - ваниловия, какаовия, ореховия.

Оставяме готовата торта да престои 12 часа в хладилника, след което я потапяме за няколко секунди в гореща вода и я обръщаме върху чиния за сервираме. Гарнираме с парченца от плодове и бита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Начало