Кулинарни рецепти » Торта Каролина

 Торта Каролина

Продукти:

• 9 яйца
• 180 г брашно
• 150 г захар
• 1 ванилия

За крема:

• 500 мл прясно мляко
• 2 с.л. брашно
• 250 г краве масло
• 120 г пудра захар
• 200 г кристална захар
• 50 г стафиди
• 50 г сушени кайсии
• 150 г орехи
• 150 г сметана

Начин на приготвяне:

Жълтъците разбиваме с част от захарта до побеляване. Отделно разбиваме белтъците, като към тях постепенно прибавяме останалата захар до образуване на плътна пяна. Смесваме с жълтъците и на тънка струя, при непрекъснато бъркане, прибавяме брашното и ванилията. Изсипваме в тортена форма, покрита с фолио, и печем в умерена фурна.

Размиваме брашното за крема в млякото и варим на умерен огън до сгъстяване. Маслото разбиваме с пудрата захар до побеляване и после при непрекъснато бъркане прибавяме по малко от млечната смес. Разбъркваме добре.

Кристалната захар карамелизираме с малко вода и счукани орехи. Изсипваме в леко намазана с масло тавичка и като изстине, начукваме на дребно.

Изпечения блат нарязваме с конец на три блата. Първия пласт намазваме с крем, посипваме с една трета от крокана и една трета от нарязаните на ситно сушени кайсии и стафиди. Процедурата повтаряме и за втория блат. Върху третия намазваме сметаната. Наръсваме със смес от парченца крокан, стафиди и кайсии.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Пинджур

Продукти: • 1 1/2 кг домати • 1 кг чушки • 4 патладжана • 2-3 люти чушлета • 7-8 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 4 с.л. оцет • 1/2 ч.л. млян черен пипер • 1 с.л. захар • 2 с.л. ...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало