Продукти:
• 1 малък козунак
• 4 яйца
• 1 л прясно мляко
• 1 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. плодове от сладко, желателно кайсии или праскови
• 5-6 с.л. карамелизирана захар
• 5-6 с.л смлени орехови ядки
• 2 с.л. ром или коняк
• 1-2 ванилии
• 1 голям бял шоколад
• сметана
Начин на приготвяне:
На дъното на тортена форма карамелизираме 5-6 с.л. захар. Нарязваме козунака на тънки филийки и ги нареждаме във формата. Върху козунака редим плодовете от сладко, разпръскваме орехови ядки и напръскваме с алкохола. Покриваме с втори пласт козунак.
Заливаме със сместа от яйцата, захарта, млякото, ароматизирано с ванилията. Печем на водна баня в умерена фурна.
След като сладкишът изстине, обръщаме върху тортена чиния и поръсваме с разбита сметана. Разпределяме останалите ядки и настъргания на едро шоколад.
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...