Продукти:
• 2 пакетчета бишкоти
• 2 кофички кисело мляко
• 1 ч.ч. захар
• 1 лимон
• 2 белтъка
• 1 ч.ч. отцедени ягоди от компот /или пресни ягоди/
Начин на приготвяне:
Слагаме в киселото мляко в торбичка от тензух или марля да се отцежда 8-10 часа, след което го разбиваме с половината от захарта. Разделяме млякото на две части и едната размесваме с ягодите.
Мажем бишкотите с част от млякото без ягоди и ги подреждаме в подходящ съд на 2 реда, като между редовете разстиламе размесеното с ягоди мляко. Намазваме тортата отвън с останалото мляко и слагаме в хладилник да се охлади.
Разбиваме на сняг белтъците с останалата захар, лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Намазваме тортата с получения белтъчен крем и държим в хладилник до момента на поднасянето.
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...