Кулинарни рецепти » Козунак със семена и ядки

 Козунак със семена и ядки

Продукти:

• 1 кг бяло фино брашно
• 250 г краве масло
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. стафиди
• 2 пакетчета суха мая
• 10 жълтъка
• 4 с.л. сусам
• 4 с.л. обелено сурово тиквено семе
• 4 с.л. нарязани на люспи сурови обелени бадеми
• яйце за намазване
• 1 парченце портокалова кора
• 1 ванилия
• захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Замесваме квасец от маята, малко хладко мляко, малко брашно и 1 ч.л. захар по описания вече начин. Покриваме съда и оставяме квасеца половин час да втаса. Пресяваме брашното, правим му в средата кладенче и в него изсипваме изброените продукти и квасеца. Захарта слагаме на вкус, може да употребим и кафява захар, която е по-ароматна. Подправяме с ванилиите и настърганата лимонова кора. Измесваме гладко тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме да втасва.

Щом тестото удвои обема си, го разделяме на две части, които оформяме като венец или като плитки. Слагяме ги в намаслена по-голяма тава и тогава слагаме в тях бадемите, стафидите и тиквените семки. Оставяме козунаците повторно да втасат около 1 час, намазваме с яйцето, което сме разбили с малко захар и наръсваме със сусама.

Печем първоначално в загрята силна фурна, после намаляваме степента и довършваме на умерена температура, докато козунаците придобият леко кафеникав цвят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Дробчета по селски

Продукти: • 500 г пилешки дробчета • 2 глави лук • 2-3 домата • 3-4 печени чушки • 3-4 с.л. олио • 1 к.ч. брашно • 1 ч.л. червен пипер • чубрица • черен пипер • сол Начин ...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Начало