Продукти:
• 4 л вода
• половин ръжен хляб
• 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха)
• 200 г захар
• 2 с.л. стафиди
Начин на приготвяне:
Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загрята фурна (хлябът трябва да се подсуши добре отвън, но да остане мек отвътре – за наситен хлебен аромат).
Кипваме водата и я сваляме от огъня. Сипваме захарта, слагаме ръжените сухари и стафидите, добавяме маята и оставяме да втасва на стайна температура (около 1 денонощие).
Прецеждаме, разливаме в бутилки и оставяме на хладно (колкото по-дълго стои на топло, толкова по-кисел и „силен” става квасът.
По желание можем да добавим още: в настойката – листа мента, вишни или черни боровинки; след втасването – настърган корен джинджифил или хрян, мед.
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...
Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...