Продукти:
• 1 кг брашно
• 25 г мая
• 4 с.л. кисело мляко
• 4 яйца
• 8 с.л. олио
• 12 с.л. захар
• 1/2 ч.л. сол
• 6 капки оцет
• 1 ванилия
• 250 мл газирана вода
Начин на приготвяне:
Леко затопляме газираната вода и размиваме с нея, с 6 с.л. брашно и щипка захар маята. Оставяме я на топло да шупне. Разбиваме с миксер яйцата, прибавяме киселото мляко, олиото, захарта, солта, ванилията и оцета. Избъркваме добре тази смес, прибавяме маята и брашното на порции. Месим гладко тесто. Намазваме го с олио и го оставяме на топло да втасва.
Разделяме тестото на 6 топки, от които оформяме рула. Правим от тях две по-рехави плетеници и ги оставяме на топло пак да втасват. Подреждаме плетениците в намаслена тава на разстояние една от друга, отгоре ги намазваме с разбито яйце, наръсваме ги с кристална захар и ги слагаме във фурната, без да сме я затопляли предварително. Печем отначало на 300°C, след 20 мин намаляваме на умерена температура и допичаме.
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 1 кг дюли • 1 кг захар • 200 г глюкоза • 400 мл вода • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата, захарта и глюкозата и го сваляме от огъня. ...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...