Продукти:
• 1 кг брашно
• 15 жълтъка
• 2 белтъка
• 200 г краве масло
• 1 к.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. течна сметана
• 1 ч.ч. захар
• 1 к.ч. стафиди
• 30 г мая
• 2 ванилии
• 2 бучки захар, на които сме капнали няколко капки коняк или ром
Начин на приготвяне:
Приготвяме квасец от маята, хладкото мляко, захар и брашно по описания вече начин. Пресяваме брашното и в дупката в средата изсипваме квасеца, разбитите добре със захарта жълтъци, сметаната и малко от добре омекналото масло. Ароматизираме с ванилията.
Месим енергично с намазнени ръце като слагаме от мазнината. Накрая на месенето слагаме ароматите и разбитите на гъст сняг белтъци. Месим, докато цялата мазнина се поеме и тестото започне да прави мехурчета. Оставяме на топло да втасва.
Оформяме от тестото 3 фитила. Заплитаме ги рехаво на плитка, която слагаме в намазнена тава. Тестото не трябва да заема цялата тава. Намазваме го отгоре с разбит с вилица белтък и го поръсваме със счуканите бучки захар. Захарта сме ароматизирали с алкохола от предишния ден. Печем в загрята фурна на 200°С.
Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...