Кулинарни рецепти » Козунак с мармалад и орехи

 Козунак с мармалад и орехи

Продукти:

• 1 кг брашно
• 40 г прясна мая
• 5 яйца
• 200 г краве масло
• 500 мл прясно мляко
• 200 г захар
• 1 щипка сол
• 1-2 пакетчета ванилена захар
• 1 жълтък за намазване на козунака

За плънката:

• 400 г мармалад от шипки
• 150 г смлени орехи
• 1 пакетче ванилена захар

Начин на приготвяне:

Натрошената мая размиваме със 100 мл мляко, 1 с. л. захар и брашно, колкото да се получи рядка каша. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва.

Разбиваме яйцата със захарта, по малко прибавяме от позатопленото мляко, разтопеното масло и вани-лията и отново разбъркваме. Пресяваме брашното, размесено с щипка сол, и изсипваме в тава, правим кладенче в средата, в което изсипваме шупналата мая. Размесваме бавно с брашното, като сипваме по малко от яйчената смес. Месим, докато тестото започне да образува мехури. Поръсваме с брашно, пок-риваме с кърпа и оставяме да втасва.

Вземаме по малко от тестото и разточваме на дебели кори с точилка върху набрашнена повърхност. Ко-рите намазваме с мармалад, поръсваме с орехови ядки и ванилия и завиваме на руло. Поставяме в тава, намазана с масло, и оставяме тестото, докато се надуе двойно. По-късно отгоре мажем с разбит жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от черници

Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Домашна сливенска лютеница

Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Начало