Кулинарни рецепти » Козунак с мармалад и орехи

 Козунак с мармалад и орехи

Продукти:

• 1 кг брашно
• 40 г прясна мая
• 5 яйца
• 200 г краве масло
• 500 мл прясно мляко
• 200 г захар
• 1 щипка сол
• 1-2 пакетчета ванилена захар
• 1 жълтък за намазване на козунака

За плънката:

• 400 г мармалад от шипки
• 150 г смлени орехи
• 1 пакетче ванилена захар

Начин на приготвяне:

Натрошената мая размиваме със 100 мл мляко, 1 с. л. захар и брашно, колкото да се получи рядка каша. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва.

Разбиваме яйцата със захарта, по малко прибавяме от позатопленото мляко, разтопеното масло и вани-лията и отново разбъркваме. Пресяваме брашното, размесено с щипка сол, и изсипваме в тава, правим кладенче в средата, в което изсипваме шупналата мая. Размесваме бавно с брашното, като сипваме по малко от яйчената смес. Месим, докато тестото започне да образува мехури. Поръсваме с брашно, пок-риваме с кърпа и оставяме да втасва.

Вземаме по малко от тестото и разточваме на дебели кори с точилка върху набрашнена повърхност. Ко-рите намазваме с мармалад, поръсваме с орехови ядки и ванилия и завиваме на руло. Поставяме в тава, намазана с масло, и оставяме тестото, докато се надуе двойно. По-късно отгоре мажем с разбит жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зимен миш-маш

Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...

Къдрава баница

Продукти: • 400 г кори за баница • 150-200 г сирене • 4 яйца • 300 мл газирана вода • 100 мл олио • 3-4 с.л. захар Начин на приготвяне: В намаслена тавичка слагаме две кори, к...

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан...

Начало