Кулинарни рецепти » Кулич - козунак по руски

 Кулич - козунак по руски

Продукти:

• 500 г бяло брашно
• 200 мл хладко прясно мляко
• 1 пакетче прясна мая
• 100 г краве масло или свинска мас
• 3 яйца
• 100 г захар
• 1 щипка сол
• 100 г микс от сушени плодове
• 50 г бадеми

Начин на приготвяне:

Смесваме 4-5 с. л. брашно, 2 ч. л. захар, маята, млякото и разбъркваме, докато се получи гъста каша. Покриваме с кърпа и оставяме за около 30 минути да шупне. Пресяваме останалото брашно в голяма ку-па. Правим кладенче в средата и изсипваме шупналата мая. Добавяме яйцата, останалата захар и щип-ка сол. Замесваме меко тесто, като добавяме постепенно разтопеното краве масло.

Оставяме тестото да втаса, после пак премесваме и добавяме стафидите и нарязаните на ситно сушени плодове. Стафидите можем предварително да накиснем в малко ром да набъбнат. Бадемите поставяме на дъното на намаслена форма за кекс. Слагаме във формата и тестото и оставяме за около 1 час на топ-ло да втаса и да удвои обема си. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 мину-ти.

По желание можем да приготвим целувчена смес от 2 белтъка и 5 с. л. захар, разбити на сняг. Намазваме отгоре кулича и печем в слаба фурна. Готовия козунак посипваме с цветни захарни пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Селска мешана туршия

Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...

Торта Принцеса

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Начало