Кулинарни рецепти » Козунак със сушени плодове

 Козунак със сушени плодове

Продукти:

• 1 кг бяло брашно
• 6 яйца
• 300 г фина захар
• 40 г прясна мая
• 300 г краве масло
• 300 мл прясно мляко
• 1 ч. л. сол
• 100 г сушени плодове (кайсии, фурми, стафиди)
• 2 капки есенция по желание, примерно коняк или ванилия
• 1 разбито яйце за намазване на козунака.

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в малко мляко, пускаме по малко захар и брашно, за да получим рядка и гладка кашич-ка, която оставяме настрани да шупне.

Яйцата разбиваме със захарта и есенцията и леко ги загряваме, като внимаваме да не се пресекат. Към тях прибавяме втасалата мая, нарязаните на едро плодове, солта и брашното. Омесваме тестото добре, то е готово, когато започнат да излизат мехурчета. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва.

Премесваме отново тестото, слагаме го в намаслена форма и оставяме да втаса. Отгоре намазваме с раз-бито яйце, поръсваме със захар и печем първо на по-силна фурна, а към края на умерена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Байганети със сирене

Продукти: • 200 г сирене • 4 белтъка • 1 с.л. наситнен магданоз • 2-3 с.л. брашно • черен пипер, сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разбиваме белтъците на гъст сня...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Точен тиквеник

Продукти: • 200 г брашно • 100 мл олио • 100 мл вода • 500 г тиква • 100 г орехови ядки • 150 г захар • половин пакетче канела • 1 щипка сол Начин на приготвяне: От брашн...

Начало