Кулинарни рецепти » Швейцарски козунак

 Швейцарски козунак

Продукти:

• 300 г брашно
• 20 г мая
• 1 л прясно мляко
• 160 г краве масло или маргарин
• 4 жълтъка
• 75 г захар
• 1 ванилия
• 4 с.л. стафиди
• 1 с.л. ром
• настърганата кора на 1/2 лимон
• 1-2 с.л. галета

Начин на приготвяне:

Размиваме маята с малко хладко мляко, прибавяме разтопеното масло, захарта, ванилията, рома, настърганата лимонова кора и накрая – разбитите жълтъци. В купа пресяваме със щипката сол брашното и изсипваме горните продукти. Бъркаме с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Прибавяме измитите, отцедени и оваляни в брашно стафиди.

Оставяме тестото за известно време да престои на хладно място. Изсипваме го в намаслена и наръсена с галета форма за печене и го оставяме на топло да втасва. Щом удвои обема си го печем в предварително загрята умерена фурна около 1 час.

Вадим внимателно полуизстиналия козунак от формата, завиваме го с чиста кърпа и го оставяме съвсем да изстине. Поръсваме го с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Кисели тиквички без варене

Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...

Нещо като ябълков пай

Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...

Лучник с пиле

Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...

Начало