Продукти:
• 1 кг бяло брашно
• 300 г краве масло
• 300 г захар
• 6 яйца
• 2 пакетчета ванилена захар
• 500 мл прясно мляко
• 30 г прясна мая
За плънката:
• 200 г захар
• 350 г стафиди
• канела
Начин на приготвяне:
Стопяваме маслото и го разбиваме със захарта. Разтваряме маята в прясното мляко, смесваме продукти-те и прибавяме брашното (ако е необходимо, слагаме още малко брашно). Омесваме тестото, докато за-почнат да излизат мехури. Оставяме го да втасва на топло.
От втасалото тесто откъсваме малки парчета и всяко разточваме на дебела правоъгълна кора. Дългия край на тази кора поръсваме със захар, канела и стафиди. Навиваме на руло и завиваме на кръгче, като геврече.
Намазваме тавичка за печене с масло, нареждаме козуначените венчета и ги оставяме да втасат. След около 30 минути ги намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Печем в умерена фурна.
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...