Продукти:
• 1 кг брашно
• 200 г захар
• 30 г мая
• 200 г разтопено масло
• 4 яйца
• кората от 1 лимон
• 1 ч.ч. прясно мляко
• сол
• по желание стафиди и бадеми
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното със солта и слагаме известно време в отворена фурна да се позатопли. Замесваме маята с малко хладко мляко, 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар и сол. Покриваме я и я оставяме на топло да втаса.
Затопляме половината от млякото със захарта, прибавяме 2/3 от маслото, също затоплено, разбъркваме и сипваме в брашното, в което сме направили дупка. Прибавяме предварително добре разбитите и позатоплени яйца и втасалата мая, като внимаваме да сложим маята щом бухне. Месим около половин час, като си топим ръцете в останалото масло. Прибавяме стафидите, оваляни в брашното, и месим още 10 минути. Месенето да става около огъня за да се подържа тестото топло. Оставяме да втаса. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си.
Вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, и набождаме с обелени бадеми. Печем в силна фурна.
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...