Кулинарни рецепти » Туршия от лозови листа

 Туршия от лозови листа

Продукти:

• 3 кг лозови листа от сортовете Памид или Отел

За саламурата:

• 150 г сол
• 400 мл вода

Начин на приготвяне:

Почистваме листата от дръжките и ги накисваме за 1-2 часа в студена вода. Изплакваме ги, разпределяме ги на кубчета по 30-40 и ги попарваме 4-5 мин в кипяща вода.

Охлаждаме и ги нареждаме плътно в буркани, като притискаме, за да излезе въздухът. Между листата ръсим сол – на 1 кг попарени листа поръсваме 120 г сол.

Щом бурканите се напълнят, притискаме отгоре с тежест и заливаме с преварена и охладена саламура, приготвена от посочените продукти.

Ферментацията продължава 2 седмици, като през това време доливаме саламура, приготвена от 1 л вода и 70 г сол.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Начало