Продукти: • 5 кг млада бамя • 1 връзка цъфнал копър • 1 корен хрян • 3 ч.ч. сол • 750 мл оцет /6 %/ Начин на приготвяне: Обрязваме бамята конусовидно около дръжките, като внимаваме да не засегнем семената. Заливаме я със саламура от 5 л вода, 1 ч.ч. сол и...
Продукти: • 4 кг дебели краставички, но не корнишони • 15-16 малки лукчета /арпаджик/ • 1,5 ч.ч.оцет • 1,5 к.ч. захар • 3 с.л. синап /хардал/ • 2-3 зърна бахар • 10 зърна черен пипер • 5-6 цвята от копър • 1 дафинов лист Начин на приготвяне: Обелва...
Продукти: • чушки върхари • здрави зелени доматчета • моркови • 1 глава целина • корнишончета • млад зелен фасул • червено зеле • карфиол • цели малки динчета или резени диня • хрян За саламурата: • 4 части вода • 1 част оцет • по 1 к.ч. со...
Продукти: • млади и здрави краставички • копър За саламурата: • 5 л вода • 250 г сол Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме краставичките, набождаме ги тук-там с игла и ги нареждаме в буркани, като между тях слагаме съцветия копър. Възви...
Продукти: • камби • чушки сиврия • чорбаджийски чушки • цели зелени домати • бамя • корнишони • моркови Саламура за буркан от 3 л: • 16 с.л. оцет • 8 с.л. сол • 6 с.л. захар • 3 аспирина • 10-15 зърна черен пипер • скилидки чесън • копър ...
Продукти: • краставици от един сорт • 3 с.л. сол изравнени • 1 ч.л. синап • 2 листа от смокиня Начин на приготвяне: На дъното на буркан от 3 л слагаме листо от смокиня, солта и синапено семе. Нареждаме краставиците не много плътно и доливаме с вода. По...
Продукти: • 1,5 кг полуузрели джанки • 1-2 глави чесън • съцветия копър • люти чушки “Бяла шипка” /по желание/ • 500 мл вода • 80 мл оцет • 100 г сол • 100 г захар Начин на приготвяне: Надупчваме джанките с игла на три-четири места и ги сипваме в бу...
Продукти: • 10 кг зелени доматчета • 100 г чесън • 700 г листа от целина • 500 г сол • 10 л вода Начин на приготвяне: Нареждаме доматите в буркани или бидонче, заливаме ги със саламура от сол и вода, разбъркана на вкус. Затискаме отгоре с тежест и след 2 д...
Продукти: • 5 кг здрави и узрели домати • 4 л вода • 2 ч.ч. сол • 1 ч.ч. тиквено семе • вишневи /лозови/ листа, зелении Начин на приготвяне: Увиваме всеки домат поотделно в лист от вишна или лоза. Нареждаме ги в буркани, помежду им слагаме също от листата,...
Продукти: • 5 кг жълти чушки • 4 нектарини • 5 вишневи листа • 5 дюлеви листа За саламурата: • 8 л вода • 1,6 л оцет /6%/ • 800 г сол • 400 г захар • 2 с.л. фина горчица Начин на приготвяне: Надупчваме чушките около дръжките с игла. Редим ...
Продукти: • 1-2 зелки • 6-7 моркова • 1 глава чесън • на 1 л вода – 1 с.л. сол Начин на приготвяне: Правим дълбоки нарези в кочаните на почистените зелки и ги пускаме за 3 мин във вряща вода. Оставяме ги да се отцедят, измиваме ги със студена вода и ги разде...
Продукти: • зелени домати • лук, чесън, копър • чубрица, целина, хрян • листа от вишна, дюля, лоза или дрян За маринатата: • 5,5 л вода • 1 ч.ч. оцет • 250 г сол Начин на приготвяне: Нареждаме на дъното на бурканите нарязан лук, скълцан чесън,...
Продукти: • 1 кг зелени домати • 1 л винен оцет • 1 кг захар • 500 мл вода • джинджифил • кората на 1/2 лимон • 1 ч.л. смлян черен пипер • 1 щипка канела • 3 зърна карамфил • 1 с.л. синапено семе Начин на приготвяне: Надупчваме доматите с дебе...
Продукти: 4 кг стъбла от чесън За саламурата: • 100 г сол • 100 г оцет • 2 л вода Начин на приготвяне: Обелваме стъблата и отрязваме листата в основата на разклонението. Нарязваме стъблата (почистени от листата) на парченца по 3-4 см. Попарваме ги 2...
Продукти: • 2 кг краставици • 1 кг червени чушки „Капия” • 1 с.л. синапено семе • 1 л оцет • съцветия от копър • суха чубрица • босилек, естрагон • захар и сол на вкус Начин на приготвяне: Обелваме тънко краставиците, нарязваме ги по дължина на две,...
Продукти: • 8 кг камби • 1 глава целина с листата • 1,5 ч.ч. плодове по избор /боровинки, касис, арония/ • 1 връзка магданоз • 1/3 корен хрян • 4 глави чесън • черен пипер, бахар За саламурата: • 7 л вода • 1 л ябълков оцет /6%/ • 600 г сол • 30...
Продукти: • 3-4 кг червени камби • 1 глава карфиол • 1 кг моркови • грозде (бяло и червено) • 1 глава целина с листата • магданоз, хрян За маринатата: • 1 л оцет • 1 л вода • 120 г сол Начин на приготвяне: Избираме месести, добре узрели че...
Продукти: • 6 кг камби • 2 кг карфиол • целина, хрян • черен пипер на зърна • лозови листа За саламурата: • 2 л оцет • 500 г пчелен мед • 250 г сол • 1 л вода Начин на приготвяне: Избираме здрави и месести камби. Отрязваме им дръжките, наду...
Продукти: • 5 кг карфиол • 100 г сол За саламурата: • 2 л оцет • 1 л вода • 200 г сол • горчица Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го посипваме със 100 г сол. Оставяме да престои 5-6 часа. Сваряваме саламура от водата, оцета и...
Продукти: • 1,5 кг китайско зеле • 400 г дълга бяла ряпа • 1 китайска круша • 7 скилидки чесън • 3 стръка пресен лук • 2 с.л. лют червен пипер • 2 люти червени чушки • 1 корен пресен джинджифил • 2 щипки захар • 1/2 ч.л. натриев глутамат • 1 к.ч. соев со...
Продукти: • карфиол • оцет • сол Начин на приготвяне: Почистваме карфиола от листата и черните петна, измиваме го и го накъсваме на розички. Посоляваме и заливаме със саламура приготвена в следното съотношение: на 1 л вода, 200 г сол и 2 л оцет. Ос...
Продукти: • глави млад чесън • съцветия копър За саламурата: • 5 л вода • 1 1/2 ч.ч. сол • 1 1/2 ч.ч. оцет Начин на приготвяне: Обелваме главите млад чесън само от горните по-груби листа и ги редим в буркани като между тях слагаме съцветия копър....
Продукти: • 5 кг зелени доматчета • 200 г сол • 100 мл оцет • 5-6 дафинови листа • 10 зърна бахар • 10 зърна черен пипер • няколко глави чесън • вишневи и дюлеви листа • 1 глава целина Начин на приготвяне: Измиваме доматите и ги надупчваме с игла. ...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Сипваме в буркан 5 с.л. оцет, добавяме сол, захар, черен пипер на зърна, копър, че...