Продукти:
• 5 кг червени камби
• 2,5 кг карфиол
• 1 кг моркови
• 10 глави чесън
• няколко люти чушлета
• листата от 1 целина
• 1 с.л. черен пипер на зърна
• 1 с.л. бахар
• 5-6 дафинови листа
• 2 с.л. синапено семе
За саламурата: (на 7 ч.ч. вода)
• 3 ч.ч. оцет
• 1 ч.ч. мед
• 1 ч.ч. сол
Начин на приготвяне:
Режем камбите на четири или повече според големината им. Карфиола накъсваме на розички. Почистваме чесъна на скилидки. Нарязваме морковите на кръгчета, а лютите чушлета и листата на целината накълцваме на ситно.
Нареждаме зеленчуците на пластове в трилитрови буркани, като редуваме със зелената подправка, бахара, черния пипер, синапа и парченцата дафинов лист.
Смесваме водата, солта и меда и загряваме до кипване. Прибавяме оцета и заливаме зеленчуците с горещата саламура.
Така туршията става за бърза консумация. Ако искаме да я ядем през зимата, трябва да я залеем със студена саламура.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...