Продукти: • 5 кг червени домати • 4 кг зелени чушки • 1 връзка магданоз • 200 мл олио • 10 г салицил • сол Начин на приготвяне: Възвираме гореща вода, бланшираме в нея доматите за 1 мин, изваждаме ги и още горещи ги обелваме. Настъргваме ги, сипваме ги ...
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг зеле • 4,5 л вода • 250 г сол • 200 мл оцет Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 7-8 червени доматчета • 2-3 моркова • 1 червена чушка „Капия” • 2-3 розички карфиол • 3-4 листа целина • 3-4 с.л. оцет • 1 с.л. сол • 1/2 с.л. захар • 1 аспирин Начин на приготвяне: Надупчваме доматчетата и с вилица. Надупчваме и чушкат...
Продукти: • 2 кг зелени или жълти чушки “Сиврия” • 2 кг зелени доматчета • 1 средно голяма зелка • 1 глава карфиол /около 2 кг/ • 2 кг по-дребни морковчета • глави и листа целина За саламурата: • 7 л вода • 400 г сол Начин на приготвяне: Ре...
Продукти: • 1 кг остри сладки чушки • 1 кг чушки „Капия” • 3,5 кг малки червени камби • 1 кг чушки върхари • 1 кг дребен лук • 4 кг карфиол • 1 кг корнишони • 4 кг червено зеле • 1 кг зелени доматчета • 1 кг хрян За саламурата: • 2 л оцет • 1,...
Продукти: • 4 кг червени камби • 2 кг карфиол • 1 кг моркови • 300 г листа от целина • 180 г сол • 100 г мед • 100 г захар • 1 л оцет • 200 мл олио • 3-4 дафинови листа • 1 пакетче черен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме камбите на четвъртин...
Продукти: • 5 кг карфиол • 2,75 л вода • 200 мл оцет • 200 г сол Начин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го нареждаме плътно в буркани. Възвираме саламура от посочените продукти, оставяме я да изстине и заливаме с нея карфиола. Затваряме б...
Продукти: • 5 кг камби • 2 кг моркови • 2 кг карфиол • 1 глава от целина с листата • 2 л оцет • 1,5 ч.ч. захар • 1 непълна ч.ч. олио • 1 ч.л. черен пипер • 2 дафинови листа • 3-4 зърна бахар • 1 ч.ч. сол Начин на приготвяне: Почистваме камбите ...
Продукти: • 4 кг камби • 1 кг карфиол • 500 г зелени домати • 250 г люти чушлета • 250 г моркови • 100 г листа от целина • 1 л оцет • 800 мл вода • 100 г захар • 50 г мед • 250 г сол • 15 зърна черен пипер • 6 зърна бахар Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 15 кг здрава “Капия” • 2-3 връзки магданоз • 600 г чесън За маринатата: • 2 л оцет • 500 г захар • 500 г сол • препържено олио Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги нареждаме в плитки тав...
Продукти: • 3,5 кг краставички • 1 л оцет • 150 г захар • 150 г сол • 1 връзка копър Начин на приготвяне: Възвираме вода в голяма тенджера, заливаме подрязаните краставички и ги оставяме да престоят 24 часа. Отцеждаме ги. Повтаряме тази процедура 3 пъти...
Продукти: • 1 кг камби • 1 кг моркови • 1 кг зелени доматчета • 1 кг карфиол • 7-8 червени чушки • 10-15 дребни лукчета • 4-5 глави чесън • 1 глава целина • 1 малка червена зелка • 250 мл олио • 250 г сол • 250 г захар • 10 г салицил (или 30 счукани ...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: Смесваме олиото, оцета, солта и захарта със счуканите аспирини и бъркаме, докато...
Продукти: • 6 кг зеле • 1.5 кг моркови • 200 г сол • листа от целина Начин на приготвяне: Настъргваме почистените моркови на едро ренде, а зелето нарязваме на ивици. Претриваме го с половината от солта, оставяме го да си пусне сока и го разбъркваме добре с м...
Продукти: • 3-4 кг бамя • листа от целина За маринатата: • 2,5 л вода • 200 мл оцет • 150 г сол Начин на приготвяне: Подбираме прясна млада, с недоразвити семена бамя и я накисваме за 8-10 часа в разтвор от сол и оцет (150 г сол и 150 г оцет на 5 ...
Продукти: • 5 кг червени боровинки • 100 г захар • 100 г сол • 3 л вода Начин на приготвяне: Почистваме боровинките от дръжките и ги измиваме обилно с вода. Нареждаме ги в стъклени буркани и ги заливаме със саламура, приготвена от изброените продукти. ...
Продукти: • гъби (манатарка, сърнела, пачи крак, масловка, печурка и др.) • чесън, копър За бланширането: (на 1 л вода) • 1 с.л. сол • 1 ч.л. лимонена киселина За маринатата: (на 1,5 л вода) • 500 мл оцет • 100 г сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: • гулии • едра сол • вода Начин на приготвяне: Измиваме много добре гулиите и ги нареждаме в подходящ съд. Заливаме със саламура, приготвена от вода и едра сол. Готовността й изпробваме със сурово яйце, което пускаме в саламурата – трябва да из...
Продукти: • 2 кг гъби от един сорт • 2 ч.л. захар • 2 ч.л. сол • 300 мл вода • 250 мл оцет • 1 с.л. горчица • 10 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 5 зърна бахар • олио Начин на приготвяне: Бланшираме гъбите 5-6 мин във вряща подсолена вода. ...
Продукти: • непрезряли дини с твърдо червено месо • 2-3 китки копър За саламурата: (на буркан от 400 мл) • 1 ч.л. сол • 1-2 ч.л. захар • 2 аспирина • 30-40 мл оцет Начин на приготвяне: Нарязваме динята на резени с дебелина 2-3 см. Резените наря...
Продукти: • 4 кг дребен алабаш • 1 л вода • 2 с.л. сол Начин на приготвяне: Избираме здрави и пресни глави дребен алабаш. Почистваме ги от листата и корена и нареждаме в голям буркан. Отгоре слагаме венче от целина и притискаме с тънка дъсчица. Кипваме в...
Продукти: • 7,5 кг зелени домати • 1 ч.ч. морска сол • 1/2 ч.л. стипца • 2 ч.ч. оцет • 5 ч.ч. захар • 2 пръчки канела • 1 щипка карамфил Начин на приготвяне: Нарязваме доматите и ги подреждаме на слоеве в дълбок съд, като всеки слой поръсваме със сол....
Продукти: • 10 кг зелени домати • 12 л вода • 600 г сол • 2 кг люти чушлета “Бяла шипка” • 1 кг листа от целина Начин на приготвяне: Избираме здрави зелени доматчета от един сорт. Избождаме ги с игла на места и ги редим в буркани като между тях слагаме ли...
Продукти: • 2 кг печурки • 2 кг зеленчуци /зелен фасул, бамя, карфиол, моркови, алабаш, целина, чушки, лук/ За саламурата: • 500 мл вода • 750 мл оцет • 1 ч.ч. захар • 4 с.л. сол • 1 с.л. синапено семе • 1 ч.л. черен пипер Начин на приготвяне: ...