Кулинарни рецепти » Зимнина » Сурови туршии

Зимнина:

Пиперица в бидон

Продукти: • 8 кг чушки • 1 кг сол • 2 л оцет • 250 г гасена вар • листа от вишни или дюли Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките, топваме ги за малко във варовита вода и веднага ги изплакваме. Редим ги в бидон като между редовете слагаме лист...

Плодова туршия

Продукти: • 1 кг диви круши • 1 кг ябълки • 2 кг боровинки За саламурата: • 1 1/2 ч.ч. оцет (6%) • 6 ч.ч. вода • 10 карамфилчета • 1-2 пръчки канела • 1 ч.ч. сол Начин на приготвяне: Измиваме плодовете, нарязваме ги на четвъртинки и ги изчист...

Плодово-зеленчукова сурова туршия

Продукти: • 5 кг чушки “Сиврия” • 1-1,5 кг зелени домати • 5 кг по-кисели ябълки • 5 кг круши • 1 глава червено цвекло • 1 глава ряпа • 1 кг по-дребни моркови • 2-3 глави целина За саламурата: /на 1 л вода/ • 1 к.ч. сол • 1 дафинов лист • зърна ч...

Подлучени домати

Продукти: • 3 кг зелени домати • 2 връзки магданоз • 1 връзка целина • 4 глави чесън За маринатата: • 500 мл оцет • 2 ч.ч. вода • 1 непълна ч.ч. сол Начин на приготвяне: Нарязваме напречно доматите и ги нареждаме в по-големи буркани. Между всек...

Пукани червени чушки

Продукти: (за 1 буркан от 800 мл) • 800 г червена капия • 70 мл оцет • 1 с. л. сол • 1 с. л. захар Начин на приготвяне: Опукваме изчистените от семето чушки и не ги белим. Затопляме оцета със захарта и солта и го наливаме в затоплен буркан. Нареждаме в ...

Пукани чорбаджийки

Продукти: • 5 кг чорбаджийски чушки • 100 г листа от целина • 2 връзки магданоз • 1 л оцет • 200 г сол • 80 мл олио • 800 мл вода Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушките, измиваме ги и ги опукваме. След като изстинат, ги редим в буркани, кат...

Пълнени камби

Продукти: • 4 кг камби • 1,5 кг моркови • 1,8 кг карфиол • 300 г глави целина с листата • 180 г сол • 150 г захар • 250 мл олио • 1 л оцет • черен пипер Начин на приготвяне: Почистваме камбите от семената и ги посоляваме. Нареждаме ги в тава с отво...

Пълнени патладжани

Продукти: • 4 кг еднакви по големина патладжани • 3 глави чесън • 1 връзка магданоз • 6-10 стръка целина • 2 стръка копър • сол Начин на приготвяне: Избираме малки патладжани, отрязваме дръжките им и ги сваряваме до омекване. Разцепваме ги по дължина на ...

Пълнени чушки със зелени доматчета

Продукти: • 2,5 кг червена капия • 500 г зелени доматчета • 500 г червени камби (може и леко люти) • 1 кг моркови • 1 кг зеле • 1,5 л вода • 1 л оцет (6%) • 200 г сол • 2 връзки магданоз Начин на приготвяне: Избираме едри и здрави чушки, измиваме г...

Пържена зелена капия

Продукти: • 5 кг чушки • чесън, магданоз, копър • олио за пържене За саламурата: • 500 мл оцет • 500 мл олио • 100 г сол • 100 г захар • 10-15 зърна черен пипер • 5-6 зърна бахар • 1 дафинов лист Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките н...

Пържени люти лушки

Продукти: • 5 кг люти чушлета • 1 л олио • 1 л оцет • 150 г сол • 50 г хрян • 1 връзка магданоз Начин на приготвяне: Изрязваме дръжките на чушките и ги изпържваме в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме със смес от оцет и сол и оставяме да пр...

Пържени патладжани

Продукти: • 5 кг патладжани • 2 връзки магданоз • 5 глави чесън • 1 ч.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме патладжаните надлъжно на филийки, посоляваме и оставяме 1 нощ да си пуснат горчивия сок. Отцеждаме и ги изплакваме. Сгорещяваме олиото...

Пържени пиперки и патладжани

Продукти: • 3 кг пиперки • 3 кг патладжани • 200 г листа от целина • 3 връзки магданоз • 2 л оли • 100 г чесън • 10 дафинови листа • 1 пакетче черен пипер За маринатата: /на 2 л вода/ • 300 г сол • 4 л оцет Начин на приготвяне: Почистваме...

Пъстра туршия

Продукти: • 6 кг зелени чушки „Капия” • 13 кг бяло зеле • 2 кг моркови • 3 кг зелени домати • 1 глава целина • 2 връзки магданоз За саламурата: • 8 л вода • 1 кг сол • 500 мл оцет • 1 ч.ч. захар • 1 пакетче черен пипер Начин на приготвяне: ...

Руски краставички

Продукти: • 5 кг корнишони • 1 пакетче черен пипер на зърна • стръкове сух копър • 2-3 по-едри глави чесън За маринатата: • на 700 мл вода - 1 пълна с.л. сол • на всеки буркан от 800 мл - 1 с.л. оцет Начин на приготвяне: Подрязваме краставичкит...

Рязани камби

Продукти: • 5 кг камби • 1 кг моркови • 4-5 глави чесън • 2 глави карфиол • 3 връзки магданоз За саламурата: • 2 л вода • 2 л оцет • 1 ч. ч. мед • 2 к. ч. сол Начин на приготвяне: Изчистените от семките камби нарязваме на четири или на шес...

Рязано зеле с боровинки

Продукти: • 10 кг зеле • 500 г моркови • 500 г ябълки • 1 глава целина • 2 ч.ч. червени боровинки • 1 ч.ч. сол • 1 ч.л. кимион • 2 зърна бахар • 1 дафинов лист • 3-4 щипки индийско орехче • лимонов сок Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на и...

Рязано зеле с орехи

Продукти: • 700 г прясно зеле • 150 г лук • 90 г орехови ядки • 30 г сол • 30 мл оцет • чесън и червен пипер на вкус Начин на приготвяне: Зелето се нарязва на тънки ивици и се бланшира 3 до 5 минути. Към него се прибавят ситно нарязан лук, счукани чесън ...

Рязано зеле с плодове и подправки

Продукти: (за 10 кг) • 6-7 кг зеле • 2,5 кг моркови • 3-5 едри резена от червено цвекло • 4 лимона • 300 г недозрели червени боровинки • 2 дафинови листа • 300 г сол • 300 г захар • 4 с.л. сироп от малини • 3 вишневи листа • 1 карамфилче • 1 индийско ор...

Рязано зеле със зелени домати

Продукти: • 10 кг зеле • 1 кг моркови • 500 г червени чушки • 1 кг зелени домати • 300 г листа от целина • 350 г сол Начин на приготвяне: Нарязваме зелето, посоляваме и леко го претриваме. Прибавяме настърганите моркови, доматите, нарязани на филийки, и ...

Рязано кисело зеле с моркови

Продукти: • 10 кг здраво зеле • 200 г сол • 1 с.л. ким • 2 кг моркови Начин на приготвяне: Почистваме зелето и го наситняваме. Настъргваме морковите на едро ренде и ги смесваме със зелето. Посоляваме и намачкваме добре с ръце. Прибавяме и кима. Пълни...

Рязано кисело зеле с ябълки

Продукти: • 5 кг прясно зеле • 500 г ябълки • 180 г сол Начин на приготвяне: Няколко пресни зелки нарязваме на дребно. Осоляваме зелето на вкус и омачкваме хубаво с ръце. След това го натъпкваме плътно в трилитрови буркани, без да прибавяме вода. Между редовет...

Салата - туршия

Продукти: • 6 кг зеле • 1,5 кг моркови • листа от целина • сол Начин на приготвяне: Настъргваме почистените моркови на едро ренде, а зелето нарязваме на ивици. Претриваме го с 1 к.ч. сол, оставяме да пусне сок и го разбъркваме с морковите. Прибавяме нарязан...

Салата от брюкселско зеле

Продукти: • 1 кг брюкселско зеле • 500 г карфиол • 500 г зеле • 300 г моркови • 300 г целина • 100 г хрян • 25 г синап За саламурата: • 500 мл оцет • 500 мл вода • 100 г сол • 100 г захар • 10 зърна черен пипер • 10 зърна бахар • 5 дафинови...

назаднапред
Начало