Продукти:
• 5 кг чушки “Сиврия”
• 1-1,5 кг зелени домати
• 5 кг по-кисели ябълки
• 5 кг круши
• 1 глава червено цвекло
• 1 глава ряпа
• 1 кг по-дребни моркови
• 2-3 глави целина
За саламурата: /на 1 л вода/
• 1 к.ч. сол
• 1 дафинов лист
• зърна черен пипер и бахар
• листа от дюля, вишна или праскова
Начин на приготвяне:
В подходящ съд нареждаме всички продукти цели с изключение на целината, която режем на по-големи парчета.
Предварително в част от саламурата варим около 30 мин листата вишна, праскова или дюля. Възвираме останалата саламура, смесваме я с отварата от листата и заливаме с врялата саламура туршията.
Претакаме туршията 4-5 пъти през 3-4 дни и я прибираме на тъмно и хладно място.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...