Кулинарни рецепти » Зимнина » Сурови туршии

Зимнина:

Мариновани люти чушки

Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид туршия са лютите чушки от сорта Бяла шипка. Измиваме чушките и изрязваме дръжките...

Мариновани моркови

Продукти: • 4,5 кг моркови • 100 г магданозени корени • 15 скилидки чесън • 1 зелена ябълка • 10 зърна бахар • 10 зърна черен или бял пипер • 5 дафинови листа • 10 листа от вишна За маринатата: /на 5 л вода/ • 500 мл оцет • 300 г сол Начин на ...

Мариновани моркови и целина

Продукти: • 5 кг моркови • 1,5 кг целина (глави) • 1 кг магданозени корени За маринатата: /на 6 л вода/ • 750 мл оцет /6%/ • 400 г сол Начин на приготвяне: Магданозените корени и целината обелваме и нарязваме на парченца. Нареждаме морковите плътно...

Мариновани патладжани

Продукти: • 10 кг малки патладжани • 2 л оцет • 2 л вода • 500 г сол • черен пипер на зърна • дафинов лист • скилидки чесън • магданоз • олио Начин на приготвяне: Почистваме патладжаните от дръжките, нарязваме ги на шайби с дебелина 1 см, посолява...

Мариновани царевички

Продукти: • 10-12 съвсем малки царевички За маринатата: /на 2 л вода/ • 3 с.л. сол • 3 с.л. захар • 1 ч.ч оцет Начин на приготвяне: Нареждаме царевичките в трилитров буркан с връхчетата нагоре. Кипваме маринатата и я охлаждаме. Заливаме царевичкит...

Мариновано брюкселско зеле

Продукти: • 1 кг брюкселско зеле • 500 г карфиол • 500 г бяло главесто зеле • 300 г моркови • 300 г целина • 100 г хрян • 25 г синап За маринатата: • 500 г вода • 500 г оцет • 100 г сол • 100 г захар • 10 зърна черен пипер • 10 зърна бахар ...

Мариновано червено зеле

Продукти: • 1 кг червено зеле За маринатата: • 100 мл оцет • 100 мл вода • 1 ч.л. сол • 1 с.л. захар • 10 зърна черен пипер • 5 зрънца карамфил • 1 дафинов лист • 1 парченце канела Начин на приготвяне: Кипваме водата за маринатата и прибавя...

Мераклийско кисело зеле

Продукти: (за бидон от 80 л) • около 35 кг едри и стегнати зелки • клонки чубрица • 2-3 ябълки • 2-3 глави лук • 1 кочан царевица • 1 червена зелка или глава червено цвекло за цвят • за всяка зелка по 1 ч.л. сол За саламурата: • 40 л вода • 2 кг мор...

Млади тиквички

Продукти: • 5 кг млади тиквички • листа от целина, вишна и смокиня • корени хрян За саламурата: • 5 л вода • 250 г сол или • 3 л вода • 1,5 л оцет • 150-200 г сол Начин на приготвяне: Подрязваме дръжките и долната част на тиквичките...

Мляна туршия

Продукти: • 5 кг червени камби • 3 кг моркови • 2 глави целина • 3 глави чесън • 1 ч.ч. сол • 1 ч.ч. захар • 1 ч.ч. оцет • олио Начин на приготвяне: Счукваме чесъна, а останалите зеленчуци нарязваме на парченца и смиламе на машинка за месо. Обърквам...

Морковчета с люти чушлета

Продукти за буркан от 3 л: • 1,5 кг млади морковчета • 500 г люти чушлета • 2 л вода • 120 г сол • 120 мл оцет • обелени скилидки чесън • съцветия от копър Начин на приготвяне: Остъргваме морковчетата и ги измиваме. Измиваме чушлетата и ги надупчваме с...

Пазарджишка туршия

Продукти: • 5 кг камби • 1 кг моркови • 2 глави карфиол • 2 главички целина За маринатата: • 500 мл олио • 500 г захар • 1 л оцет • 8 ч.ч. вода • 1 пакетче черен пипер на зърна • 5 дафинови листа • 12 с.л. сол • 1 пакетче бахар Начин на ...

Парена туршия

Продукти: • 6 кг червена “Капия” • 2 глави карфиол • 2 кг моркови • 1 глава целина с листата • 2 по-едри глави чесън • дафинов лист, черен пипер • бахар на зърна • 3 л вода • 3 л оцет • 500 мл олио • 400 г захар • сол на вкус • лозови или вишневи лис...

Парени камби

Продукти: • 5 кг камби За саламурата: • 1 ч. ч. сол • 1 л оцет • 3 л вода • 100 г настърган хрян • 1 връзка копър • 2 дафинови листа • 2-3 глави чесън Начин на приготвяне: Камбите изчистваме от семките, нарязваме на четири и поставяме в съд ...

Парени чушки с вино

Продукти: • 5 кг чушки За маринатата: • 1 л оцет /3%/ • 500 мл червено вино • 500 мл вода • 200 г сол • 200 мл олио Начин на приготвяне: Изчистваме чушките от семенната част. Възвираме марината от посочените продукти и бланшираме в нея чушките п...

Парени чушки с чесън

Продукти: • 5 кг чушки • чесън на вкус • 500 мл оцет • 100 мл олио • 250 г захар • 250 г сол Начин на приготвяне: Изчистваме чушките от семенната част и ги поръсваме със смес от захар и сол. Оставяме ги да престоят 1 денонощие. Отцеждаме отделения ...

Патладжани пикант

Продукти: • по-дребни патладжанчета • целина на глави • стръкове целина с листата • магданоз, чесън • сол и черен пипер Начин на приготвяне: Отрязваме дъното на патладжаните и издълбаваме семенната им част. Накисваме ги за 6-8 часа в 5 % разтвор от вода и...

Патладжани с лучена плънка

Продукти: • 4 кг патладжани • 300 г лук • 300 г моркови • 300 г целина • 3-4 по-едри глави чесън • клончета целина За саламурата: • 1,5 л оцет • 2 л вода • 3 к.ч. сол • 1 дафинов лист Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на патладжани...

Патладжани със зеле

Продукти: • по-малки патладжани • ситно нарязано зеле • настъргани моркови • наситнени чесън • листа от целина • магданоз, сол За саламурата: /на1 л вода/ • 1 л оцет • 1 ч.ч. сол Начин на приготвяне: Избираме здрави патладжани, отрязваме и...

Печени зелени домати

Продукти: • 500 г зелени домати • 2,5 кг червени чушки • 750 г моркови • 1 връзка керевиз • 2 глави чесън За маринатата: • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 4 ч.ч. захар • 12 с.л. сол Начин на приготвяне: Запичаме леко доматите и чушките и ги об...

Печени камби с аспирин

Продукти: • 3 кг червени камби • чесън, оцет • олио, захар • сол, аспирин Начин на приготвяне: Почистваме камбите от семенната част и ги нареждаме плътно в тава. Във всяка камба слагаме по 1 ч.л. оцет и олио, по 1 к.л. захар и сол, както и мънички парченца ч...

Печени люти чушки

Продукти: • 1 кг зелени чушлета • 500 мл оцет • 500 мл олио • 3 с.л. захар • 2 с.л. сол • 1 връзка магданоз • 1 връзка копър • 2-3 глави чесън Начин на приготвяне: Изпичаме чушлетата от всички страни, слагаме ги в стъклен съд и докато са още топли по...

Печено-мариновани чушки

Продукти: • 5 кг едра здрава “Капия” • 1,5 кг моркови • 2-3 връзки магданоз • 3-4 глави чесън За маринатата: • 1 ч.ч. олио • 1 ч.ч. оцет • 3 с.л. сол • 1 непълна ч.ч. захар • 20 аспирина Начин на приготвяне: Опичаме чушките, обелваме ги и...

Пикантна търновска туршия

Продукти: • 2 кг червени пиперки • 2 кг зелени доматчета • 1 кг моркови • 3 глави чесън • 1 връзка магданоз • 15 зърна черен пипер • 10-12 зърна бахар • 5-6 дафинови листа За маринатата: • 200 мл оцет • 800 мл вода • 1 ч.ч. захар • 3/4 ч.ч. со...

назаднапред
Начало