Продукти:
• 6 кг червена “Капия”
• 2 глави карфиол
• 2 кг моркови
• 1 глава целина с листата
• 2 по-едри глави чесън
• дафинов лист, черен пипер
• бахар на зърна
• 3 л вода
• 3 л оцет
• 500 мл олио
• 400 г захар
• сол на вкус
• лозови или вишневи листа с клонките
Начин на приготвяне:
Измиваме чушките, подрязваме им само дръжките и с игла ги избождаме около семенника на 3-4 места. С къдрав нож нарязваме морковите на по-дебели филийки, карфиола накъсваме на розички, чесъна разделяме на скилидки, а обелената глава целина режем на пръчици.
Смесваме водата и солта, възвираме, прибавяме останалите съставки за маринатата, както и подправките и отново възвираме. Пускаме чушките в кипящата марината, варим само 1 мин, вадим ги и ги оставяме да изстинат.
На дъното на буркани редим клонки и листа вишна, ред пиперки, заливаме с марината, ред карфиол, моркови и целина, пак марината и така до изчерпване на продуктите. Последният ред трябва да е от чушки.
Притискаме с венче от вишневи клонки и ако е нужно, доливаме марината. Затваряме с целофан и капачка и прибираме на хладно място. Ако в саламурата се появят мехурчета, започваме да претакаме туршията.
Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...
Продукти: • 800 г свинско филе • 2 с.л. олио • 45 г масло • 1 голяма глава лук • 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон • 150 мл сухо бяло вино • 1 дафинов лист • 250 мл сметана • 20 сухи син...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...