Кулинарни рецепти » Пълнени чушки със зелени доматчета

 Пълнени чушки със зелени доматчета

Продукти:

• 2,5 кг червена капия
• 500 г зелени доматчета
• 500 г червени камби (може и леко люти)
• 1 кг моркови
• 1 кг зеле
• 1,5 л вода
• 1 л оцет (6%)
• 200 г сол
• 2 връзки магданоз

Начин на приготвяне:

Избираме едри и здрави чушки, измиваме ги и ги изчистваме от семенната част. Бланшираме ги леко във вряща подсолена вода, изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят добре.

Нарязваме на по-дребни парченца зелените домати, изчистените от семките камби и магданоза, зелето режем на тънки ивици, а морковите настъргваме на най-едрото ренде. Зелето претриваме добре със сол, а останалите зеленчуци посоляваме.

Разбъркваме всичко много добре и ги оставяме сместа да престои със солта 3-4 часа. Отцеждаме внимателно сока, който са пуснали зеленчуците, но не го хвърляме.

Възвираме водата, оцета и останалата сол и щом солта се разтвори, сваляме саламурата от котлона. Прибавяме в нея сока, който зеленчуците са си пуснали. Оставяме саламурата да изстине.

Пълним чушките плътно със зеленчуковата смес, подреждаме ги в буркани с отворите нагоре и ги заливаме със саламурата. Затваряме херметически бурканите и държим на хладно място. Не стерилизираме.

Автор: Цветанка Янкова

Представяме Ви:

Мед от глухарчета

Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Начало