Продукти:
• 2,5 кг червена капия
• 500 г зелени доматчета
• 500 г червени камби (може и леко люти)
• 1 кг моркови
• 1 кг зеле
• 1,5 л вода
• 1 л оцет (6%)
• 200 г сол
• 2 връзки магданоз
Начин на приготвяне:
Избираме едри и здрави чушки, измиваме ги и ги изчистваме от семенната част. Бланшираме ги леко във вряща подсолена вода, изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят добре.
Нарязваме на по-дребни парченца зелените домати, изчистените от семките камби и магданоза, зелето режем на тънки ивици, а морковите настъргваме на най-едрото ренде. Зелето претриваме добре със сол, а останалите зеленчуци посоляваме.
Разбъркваме всичко много добре и ги оставяме сместа да престои със солта 3-4 часа. Отцеждаме внимателно сока, който са пуснали зеленчуците, но не го хвърляме.
Възвираме водата, оцета и останалата сол и щом солта се разтвори, сваляме саламурата от котлона. Прибавяме в нея сока, който зеленчуците са си пуснали. Оставяме саламурата да изстине.
Пълним чушките плътно със зеленчуковата смес, подреждаме ги в буркани с отворите нагоре и ги заливаме със саламурата. Затваряме херметически бурканите и държим на хладно място. Не стерилизираме.
Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...
Продукти: • 300 г дробчета със сърчица • 300 г воденички • 1,5 ч.ч. ориз • 1 връзка зелен лук (1 глава стар лук или 1 стрък праз) • 2 яйца • 3-4 с.л. олио • 1-2 с.л. брашно • 1/2...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...