Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия на фурна

Постна кухня:

Мусака с кисело зеле

Продукти: (за 4 порции) • 1 средно голяма кисела зелка • 1 к.ч. мазнина • 1 к.ч. ориз • 3 с.л. настърган кашкавал или натрошено сирене • 2 с.л. ситно нарязан магданоз • 3 яйца • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • зелев сок, черен пипер, сол Начин на приготвяне: ...

Мусака с кисело зеле и картофи

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 средно голяма кисела зелка • 5 с.л. олио • 1 глава лук • 5-6 картофа • 10-12 зърна черен пипер • 3 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Варим картофите до полусваряване и ги обелваме, докато са още топли,...

Мусака с маруля

Продукти: • 1-2 марули • 4 яйца • 2-3 с.л. галета • 100 мл олио • 150 г ориз • 150 г сирене • 1 с.л. масло • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Попарваме марулените листа и ги накълцваме на дребно. Задушаваме ги в част от олиото, прибавяме и галет...

Мусака със сирене

Продукти: • 1 кг картофи • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. натрошено сирене • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер и сол • олио за пържeне За заливката: • 1 ч.ч. прясно мляко • 2-3 яйца Начин на приготвяне: Обелваме и нарязваме картофите на филийки, сле...

Мусаковица

Продукти: • 1 кг картофи • 2 средно големи тиквички • 2 домата • 1 к. ч. олио • черен пипер и сол на вкус За заливката: • 1 кофичка кисело мляко • 1 ч. ч. настъргано сирене • 3 яйца • половин китка магданоз Начин на приготвяне: Обелваме и ...

Накип от зрял фасул

Продукти: (за 4 порции) • 2 ч.ч. зрял фасул • 3 с.л. олио • 2 с.л. счукан сухар • 4 яйца • 2 с.л. ситно нарязан магданоз • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода. Сваряваме го в 4-5 ч.ч. подсолена вода, отцеждаме и ...

Накип с кисело зеле

Продукти: • 1 кисела зелка • 3 глави лук • 1 с.л. доматено пюре • 1 ч.ч. олио • 1 и 1/2 к.ч. ориз • 7-8 зърна черен пипер • 2-3 зърна бахар • 1 с.л. краве масло • 100 г кашкавал За заливката: • 4-5 яйца • 1 ч.ч. кисело мляко Начин на пригот...

Настърган кашкавал на фурна

Продукти: (за 4 порции) • 400 г кашкавал • 2 ч.ч. прясно мляко • 60 г краве масло • 4 яйца • 1 к.ч. брашно • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно с млякото и брашното, докато получим еднородна маса. Прибавяме настъргания кашкавал,...

Ньоки по парижки

Продукти: (за 2-3 порции) • 200 г брашно • 80 г краве масло • 250 мл вода • 15 г сол • 7 яйца • 200 г кашкавал Начин на приготвяне: Възвираме водата, заедно с маслото и солта. Прибавяме брашното и бъркаме с дървена лъжица на топло, докато се получи гъсто ...

Овчарски гювеч

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг чушки • 250 г домати • 200 г лук • 1/2 ч. ч. олио • 200 г сирене • 5 с. л. брашно • 1 кофичка кисело мляко • сол, магданоз Начин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го задушаваме в мазнината. Щом поомекне, последов...

Овчарски гювеч със стерилизирани домати и паприкаш

Продукти: (за 5-6 порции) • 1/2 буркан паприкаш • 1/2 буркан домати • 2 к.ч. олио • 1 стрък праз лук • 150 г сирене • 3 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. кисело мляко • 1 с.л. брашно • половин връзка магданоз • сол Начин на приготвяне: Нарязва...

Огретен от аспержи

Продукти: • 500 г стерилизирани аспержи (2 малки кутии) • 2 сурови яйца • 4 твърдо сварени яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • 4 с.л. масло • 3 с.л. брашно • 1/2 ч.ч. галета • 1 1/2 ч.ч. сок от консервата аспержи • черен пипер, сол Начин на приготвяне: За...

Огретен от грах

Продукти: (за 5-6 порции) • 1,5 кг грах • 1 пакетче краве масло • 3 с.л. брашно • 2 яйца • 250 мл прясно мляко • 100 г кашкавал • 3-4 домата • магданоз, сол Начин на приготвяне: Варим граха в подсолена вода, докато омекне. Изсипваме го в тавичка заедн...

Огретен от гъби

Продукти: (за 5-6 порции) • 700-800 г пресни гъби • 1 пакетче краве масло • 100 г кашкавал • 3-4 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • 2 глави лук • магданоз, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите на дребно, посоляваме и ги задушаваме до омеква...

Огретен от картофи

Продукти: • 1200 г картофи • 120 г кашкавал • 1/2 ч. ч. олио • 3 яйца • 3 с. л. брашно • 1 1/2 ч. ч. прясно мляко • сол, черен пипер, магданоз Начин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. В намазана с олио тава ...

Огретен от карфиол и броколи

Продукти: (за 4-5 порции) • 500 г броколи • 500 г карфиол • 2/3 ч.ч. сметана • 3 големи яйца • сол и пипер Начин на приготвяне: Сваряваме на пара зеленчуците докато омекнат и ги оставяме да се охладят. Разбиваме сметаната с яйцата, солта и пипера до п...

Огретен от патладжани

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг патладжани • 3-4 зелени чушки • 4 домата • 1-2 стръка босилек • 1 ч.л. риган • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме патладжаните по дължина на филийки, посоляваме и о...

Огретен от праз

Продукти: (за 4-5 порции) • 5-6 стръка праз • 2 с.л. разтопено краве масло • 1 с.л. олио • 3 с.л. брашно • 2-3 с.л. настърган кашкавал • оцет • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Почистваме праза и го нарязваме на парчета по 6-7 см. Поръсваме с оц...

Огретен от спанак

Продукти: • 1 кг спанак • 2-3 главички лук • 150 г сирене • 60 г краве масло • 5-6 с.л. олио • 2-3 с.л. брашно • 3 яйца • 300 мл прясно мляко • сол Начин на приготвяне: Нарязваме почистения и измит спанак на ивички и го задушаваме заедно със ситно ...

Огретен от стерилизирани картофи

Продукти: (за 5 порции) • 1 буркан стерилизирани картофи • 100 г сирене • 30 г кашкавал • 1 к.ч. олио • 50 г краве масло • 3 яйца • 2 ч.ч. прясно мляко • 5 с.л. кисело мляко • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Отцеждаме картофите и ги нарязваме ...

Огретен с тиквички и картофи

Продукти: • 500 г тиквички • 300 г картофи • 200 г сирене • 2-3 яйца • 1 кофичка кисело мляко • 50 мл олио • 40 г краве масло • 1 с.л. брашно • 1 връзка магданоз • половин връзка копър • черен пипер, сол • 1 щипка сода за хляб Начин на приготвяне:...

Ориенталска яхния

Продукти: (за 4 порции) • 700 г патладжани • 300 г тиквички • 250 г чушки • 2 средно големи глави лук • 250 г домати • 1 винена чашка червено вино • 3 с. л. брашно • 1 ч. л. червен пипер • 2-3 с.л. олио • сол, дафинов лист, магданоз Начин на приготвяне...

Ориз в гювечета

Продукти: (за 4 порции) • 300 г сварен ориз • 100 г сметана • 100 г сирене • 4 яйца • 50 г краве масло • сол Начин на приготвяне: Смесваме натрошеното сирне с разбитите сметана и яйца. Прибавяме ориза и по-голямата част от маслото и разбъркваме добре. ...

Ориз с гулии

Продукти: (за 2 порции) • 2-3 гулии • 1 ч.ч. ориз • 1 ч.ч. прясно мляко • 1-2 с.л. брашно • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Избираме средно големи гулии, измиваме ги добре и ги нарязваме на кръгчета. Варим ги в подсолена вода, докато омекнат. В ...

назаднапред
Начало