Продукти: (за 4 порции) • 1 алабаш • 600 г картофи • 80 г краве масло • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме алабаша и го нарязваме на филийки. Заливаме с подсолена вода и слагаме на огъня. След като водата заври, прибавяме обелените и нарязани на ...
Продукти: • 1 връзка лапад • 1 връзка зелен лук • 1 връзка джоджен • 3 с.л. ориз • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме лапада. Нарязваме го на лентички и разстиламе половината на дъното на плитка тенджера. Поръсваме...
Продукти: • 500 г аспержи • 200 г краве масло • 4 жълтъка • 100 г кашкавал • сокът от половин лимон • сол, бял пипер Начин на приготвяне: Изрязваме твърдите краища на аспержите. Слагаме ги в съд с вряща подсолена вода и варим 5 минути, докато омекнат. По...
Продукти: (за 3-4 порции) • 500 г аспержи • 15 г краве масло • 150 г сметана • сол Начин на приготвяне: Почистваме аспержите и ги завързваме във връзка. Пускаме ги във вряща подсолена вода, сваряваме ги до омекване и ги оставяме да се отцедят. Подреждам...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г дребна млада бакла • половин пакетче краве масло • 2 твърдо сварени яйца • 2 с.л. счукан сухар • 2 с.л. ситно нарязан магданоз • сол Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме баклата. Заливаме я с 1 ч.ч. вряща подсолена во...
Продукти: (за 4 порции) • 1 кг млада бакла • 3 глави лук • 1 шепа зелени джанки • 5-6 скилидки чесън • 5-6 с.л. олио • 1 с.л. брашно • 1 ч.л. червен пипер • магданоз, копър • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме баклата, нарязваме я на п...
Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кг бакла • 1 връзка зелен лук • 4-5 домата • 1 с.л. доматено пюре • 1 к.ч. олио • 2 с.л. брашно • копър, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Задушаваме баклата заедно със ситно нарязания лук в олиото и 3-4 с.л. вода. След...
Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кг прясна бакла • 1 глава лук • 1 к.ч. ориз • 1 ч.л. червен пипер • 4 с.л. олио • 1 глава чесън • 1 кофичка кисело мляко • копър, магданоз, сол Начин на приготвяне: Срязваме баклата на половинки и я задушаваме заедно със ...
Продукти: (за 5 порции) • 1 кг бамя • 3 глави лук • 2-3 домата • 250 г гъби • 1 к.ч. олио • 1 к.ч. бяло вино • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на едри филийки. Сваряваме гъбите в леко подсолена вода, отцеждаме и ги нарязва...
Продукти: (за 4 порции) • 800 г прясна бамя • 2 глави лук • 3-4 домата • 4-5 скилидки чесън • 3 с.л. олио • 1 с.л. брашно • 2 с.л. оцет • черен пипер, магданоз, сол Начин на приготвяне: Измиваме бамята и я посипваме със сол. Оставяме я да стои така 20...
Продукти: (за 4 порции) • 600 г млада и свежа бамя • 4-5 домата • 1 глава лук • 4 с.л. олио • 5-6 скилидки чесън • 1 ч.л. червен пипер • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • лимонов сок, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Попарваме бамята с вряща подсол...
Продукти: (за 6 порции) • 2 средно големи патладжана • 1 кг чушки • 1 глава лук • 3-4 домата • 1 1/2 к.ч. олио • 3 яйца /или 150 г настъргано сирене/ • сол Начин на приготвяне: Изпичаме и обелваме чушките и патладжаните, след което ги нарязваме на малки...
Продукти: (за 4 порции) • 1 кг дребни лукчета • 50 г чесън • 1 с.л. брашно • 150 г домати • половин к.ч. червено вино • 150 г лук • 1 к.ч. олио • чубрица, дафинов лист • червен и черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го за...
Продукти: (за 4 порции) • 500 г спанак • 500 г консервиран бял боб • 1 скилидка чесън • половин лимон • 1 с.л. топено масло • 1 с.л. обелени слънчогледови семки • 150 г сметана • 1 щипка индийско орехче • бял пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязвам...
Продукти: (за 4 порции) • 2 ч.ч. зрял боб • 1 непълна ч.ч. ориз • 1 стрък праз • 500 г кисело зеле • 6-7 с.л. олио • 1 с.л. червен пипер • зелева чорба, сол Начин на приготвяне: Киснем боба 1 нощ в подсолена вода. Сутринта го измиваме от солта и го вар...
Продукти: (за 5-6 порции) • 250 г стар фасул • 6 средно големи картофа • 400 мл прясно мляко • 1 ч. ч. пшенично брашно • 100 г краве масло • 800 мл вода • сол Начин на приготвяне: Сваряваме боба на тих огън. Обелените и измити картофи нарязваме на кубч...
Продукти: (за 4 порции) • 400 г сини сливи • 3 глави лук • 3-4 домата • 1 к.ч. олио • 1 с.л. брашно • 1 с.л. захар • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме сливите. В мазнината задушаваме скълцания лук. Прибавяме обелените и си...
Продукти: (за 4 порции) • 4-5 с.л. разтопено краве масло • 1 к.ч. брашно • 6-7 скилидки чесън • 2 ч.л. олио • сол Начин на приготвяне: Препичаме брашното в сух тиган и след това го запържваме в разтопеното масло, докато порозовее. Наливаме толкова топла вод...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме морковите на средни по голе...
Продукти: • 400 г брюкселско зеле • 1/2 ч. ч. бульон зеленчуков • 1/4 ч. ч. заквасена сметана • 50 г орехи • половин глава лук • 2 с. л. масло • 1 щипка пипер черен смлян • 1/2 с. л. риган • 1/2 ч. л. сол Начин на приготвяне: Разтопяваме половината...
Продукти: • 3-4 стръка праз (бялата част) • 1 ч.ч. булгур • 100 г сушени сливи • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. червен пипер • сол Начин на приготвяне: Накисваме булгура за 3-4 часа в студена вода, след което го отцеждаме. Бланшираме сливите във вряща вода, за да ...
Продукти: (за 4-5 порции) • 1 малка кисела зелка • 2 глави лук • 3 с.л. олио • 1 к.ч. ориз • 2 ч.ч. зелев сок Начин на приготвяне: Нарязваме киселото зеле на ивички. Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме зелето, захлупваме и зад...
Продукти: (за 4 порции) • 10-12 зелени чушки • 4 с.л. брашно • 4-5 с.л. олио • 2-3 яйца • 1 1/2 ч.ч. кисело мляко • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, нарязваме ги на малки парченца и посоляваме. Запържваме брашното във врящото олио, разреж...
Продукти: (за 4 порции) • 9-10 зелени домата • 2 глави лук • 1 с.л. доматено пюре • 4 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • 1 ч.л. брашно • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука и го задушаваме в мазнината и 2 с.л. вода. Прибавяме н...