Кулинарни рецепти » Постна кухня » Ястия на фурна

Постна кухня:

Аламинут с чипс

Продукти: (за 4 порции) • 1 буркан консервирани домати • 1 глава лук • 2 скилидки чесън • 1 с.л. олио • 6 твърдо сварени яйца • 1 с.л. кетчуп • 175 г настърган кашкавал • натрошено сирене • 2 пакета чипс • 1 ч.л. захар • магданоз , чубрица • черен пипер...

Ангинари на фурна

Продукти: (за 6 порции) • 3 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 чушка “Капия” • 160 г консервирани сърца от ангинари • 6 яйца • 50 г кашкавал • босилек, магданоз • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Стопяваме маслото и прибавяме нарязания на ситно...

Арпаджик плакия

Продукти: • 700-800 г дребни лукчета (арпаджик) • 1-2 глави лук • 1 стрък праз • 1 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • 1 с.л. оцет • 1 ч.л. червен пипер • 1 дафинов лист • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Почистваме арпаджика и го слагаме да се вари в...

Аспержи с кашкавал на фурна

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг аспержи • 5-6 твърдо сварени яйца • 1 пакетче краве масло • 100 г кашкавал • 1 с.л. брашно • 1ч.ч. прясно мляко • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме твърдо сварените яйца на кръгчета. Обелваме ...

Аспержи с яйца

Продукти: • 500 г аспержи • 6 с.л. масло • 4 твърдо сварени яйца • 1 с.л. брашно • 1 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. настърган кашкавал • сол Начин на приготвяне: Почистваме аспержите и ги нарязваме на парчета с дължина 3-4 см. Варим ги около 15 минути в по...

Бамя плакия

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг прясна бамя • 3-4 глави лук • 3-4 домата • 3 с.л. олио • 1 с.л. брашно • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • 1 лимон • сол Начин на приготвяне: Почистваме бамята от дръжките, измиваме, отцеждаме, посипваме със сол и оставяме...

Бамя с гъби

Продукти: • 500 г бамя • 300 г гъби • 3 глави лук • 2-3 домата • 4-5 скилидки чесън • 1 връзка магданоз • 5-6 с.л. олио • 1 к.ч. вино • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в...

Боб в картофени гърненца

Продукти: • 4 големи картофа • 2 глави лук • 1 люта чушка • 1 скилидка чесън • 2 домата • 1 с. л. масло • 160 г сварен бял боб • 1 ч. л. захар • 1/2 ч. л. червен пипер • 3 с. л. кетчуп • 1 ч. л. стрита чубрица • сол, олио Начин на приготвяне: ...

Боб в червени камби

Продукти: (за 6 порции) • 500 г сварен боб • 12 камби от туршия • 2-3 глави лук • 3-4 с.л. олио или зехтин • 1 с.л. доматен сос • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до омекване в 2 с.л. олио. Поръсваме с черве...

Боб с грах

Продукти: (за 4 порции) • 300 г зрял боб • 300 г сух грах • 1 морков • 1 парче целина • 3 чушки • 2 домата • 2 глави лук • 1 глава чесън • 3-4 с.л. олио • джоджен, копър, сол Начин на приготвяне: Почистваме боба и граха и ги накисваме в студена во...

Боб с кисело зеле

Продукти: (за 4-5 порции) • 1 кисела зелка • 1 ч.ч. зрял боб • 150 мл олио • 2 глави лук • 1 ч.л. червен пипер • джоджен, сол Начин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в леко подсолена вода, към ко...

Бобарник

Продукти: (за 4 порции) • 2 ч.ч. зрял боб • 1 ч.ч. ориз • 2 глави лук • 3 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, магданоз • девисил, джоджен, сол Начин на приготвяне: Сваряваме боба и го изваждаме с решетеста лъжица, а водата запазваме. От...

Бобена плакия

Продукти: (за 5 порции) • 2 ч.ч. зрял боб • 2 глави лук • 2 с.л. олио • 1 с.л. брашно • 1 ч.л. червен пипер • суха и прясна чубрица • сух и пресен джоджен • сух и пресен девесил • босилек, мащерка, сол Начин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в ...

Бриям

Продукти: • 250 г зелен боб, може и от консерва • 500 г бяло цвекло • 1 патладжан • 3 картофа • 2 тиквички • 250 г бамя • 5 скилидки чесън • 1/2 ч.ч. зехтин • 1 кг домати, може и от консерва • 1 ч.л. захар • сол, черен пипер Начин на приготвяне: ...

Броколи БЕНЕДИКТ

Продукти: • 500 г броколи • 6 яйца • 1/2 ч. ч. прясно нискомаслено мляко • 100 г гъби от консерва • 100 г кашкавал • 2 с. л. брашно • 1 с. л. олио • сол Начин на приготвяне: В намазана с олио тавичка с високи стени слагаме нарязаните броколи и гъби з...

Брюкселско зеле по милански

Продукти: (за 5 порции) • 1 кг брюкселско зеле • 3-4 домата • 30 г краве масло • 4 с.л. настърган кашкавал • 3 с.л. галета • магданоз, сол Начин на приготвяне: Пускаме зелето в кипяща подсолена вода заедно с 1 ч.л. масло. Варим 6-7 мин, отцеждаме и разсти...

Брюкселско зеле с кашкавал

Продукти: (за 4 порции) • 800 г брюкселско зеле • 300 г кашкавал • 100 мл сметана • 2 глави лук • 30 г настъргано сирене • 1 кубче зеленчуков бульон • 1 к.ч. вода • 60 г пушена сланина • 1 к.ч. сухо бяло вино • 100 г краве масло • черен пипер, сол На...

Бърз летен гювеч

Продукти: • 200 г къса бамя • 400 г зелени чушки за готвене • 1 среден патладжан • 1 тиквичка • 2-3 глави лук • 3 картофа • 3-4 месести домата • 3-4 с.л. олио • 1 връзка магданоз • сол, черен пипер Начин на приготвяне: Обелените и почистени домат...

Бърза мусака с картофи и извара

Продукти: • 1 кг картофи • 250 г извара • 3 яйца • 6 с. л. олио • 1 връзка копър • сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Разбиваме яйцата, като постепенно прибавяме изварата, олиото и наситнения копър. Ако е нужно, посоля...

Бърканица

Продукти: • 1 кг спанак • 1 връзка копър • 1 връзка магданоз • 1 връзка зелен лук • 2-3 стръка джоджен • 2 яйца • 3-4 с.л. кисело мляко • 3-4 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • 1 ч.л. червен пипер • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Сваряваме спан...

Варени картофи със сирене

Продукти: (за 4 порции) • 700 г картофи • 200 г сирене • 4 яйца • 60 г краве масло • червен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Нарязваме ги на парчета и разпределяме в индивидуални гювечета. Слагам...

Варени патладжани на фурна

Продукти: (за 5-6 порции) • 2 кг патладжани • 3-4 с.л. брашно • 3-4 с.л. олио • 1 ч.л. червен пипер • 2-3 глави чесън • 1 с.л. ситно нарязан магданоз • сол Начин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки и ги заливаме с подсолена вода. Кипваме на...

Вегетарианска мусака

Продукти: • 1 кг картофи • 2 патладжана • 2 тиквички • 4 домата • 1 глава лук • 4 скилидки чесън • 1/2 ч.ч. зехтин, риган • 1 ч.ч. леща • 1 дафинов лист • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите с чесъна в подсолена вода. Прецеждаме бульона ...

Вегетарианска плакия с моркови

Продукти: (за 4-5 порции) • 3 средно големи моркова • 1 голяма глава целина • 1 кг лук • 10-12 скилидки чесън • 1 с.л. брашно • 1 ч.л. червен пипер • 1 ч.л. доматено пюре • 1-2 дафинови листа • 1 лимон • магданоз, черен пипер, сол Начин на приготвяне: ...

напред
Начало