Продукти:
• 700-800 г дребни лукчета (арпаджик)
• 1-2 глави лук
• 1 стрък праз
• 1 с.л. брашно
• 1 к.ч. олио
• 1 с.л. оцет
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 дафинов лист
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Почистваме арпаджика и го слагаме да се вари в малко количество подсолена вода. Нарязваме лука и праза на филийки, посоляваме и ги запичаме с малко мазнина. Щом поомекнат, поръсваме червения пипер и брашното и запичаме още малко.
Прибавяме арпаджика заедно с водата, в която е врял, добавяме дафиновия лист и подправяме с оцет и черен пипер на вкус.
Запичаме ястието в умерено силна фурна, докато хване коричка. Поднасяме плакията студена.
Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...
Продукти: • 4 шницела • 4 филийки шунка • 4 филийки кашкавал • 2 яйца • галета • горчица • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Разрязваме шницел...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...
Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...