Продукти: (за 5 порции)
• 1 кг патладжани
• 150 г ориз
• 150 мл олио
• 2 глави лук
• 2 моркова
• 1 парче целина
• 300 г домати
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Подбираме еднакви по големина патладжани, издълбаваме ги, посоляваме и оставяме да се престоят 10-15 минути. Отцеждаме ги от горчивия сок и ги полуизпържваме в част от мазнината.
В същата мазнина задушаваме до полуомекване лука, морковите и целината, нарязани на дребно, заедно с издълбаната вътрешност на патладжаните. Прибавяме ориза и задушаваме 5-6 мин. Прибавяме част от доматите, нарязани на дребни кубчета и наливаме малко гореща вода. Когато ориза набъбне, посоляваме сместа и я подправяме с черен пипер и дребно нарязан магданоз.
С готовата плънка напълваме изпържените патладжани. Нареждаме ги в тава, дъното на която е покрито с останалите домати, нарязани на кубчета, заливаме с останалото олио и печем, докато останат на мазнина.
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: • 500 г обезкостено пилешко месо • 6 с.л. царевично брашно • 2 с.л. пшенично брашно • 1 ч.ч. пилешки бульон • 1 лимон За соса: • 50 г захар • 1 щипка сол • 2 ч.л...