Продукти: (за 4 порции)
• 1,5 кг картофи
• 1 пакетче краве масло
• 5-6 с.л. брашно
• 6-7 с.л. извара или натрошено сирене
• 3-4 яйца
• 500 мл прясно мляко
• 150 г кашкавал
• 1-2 с.л. олио
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета, поръсваме с олиото и ги запържваме в половината от маслото, докато станат светлозлатисти. Добавяме 1-2 с.л. топла вода и задушаваме.
От останалото масло, брашното и млякото приготвяме гъст бешамелов сос. Заливаме задушените картофи с половината от соса и разбъркваме.
Разстиламе половината от тази смес в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе изварата /натрошеното сирене/ и поръсваме с половината от настъргания кашкавал. Покриваме с втората половина от картофите, заливаме с останалия сос и печем ястието в умерено загрята фурна, докато повърхността му се зачерви.
След като го извадим от фурната, поръсваме с останалия настърган кашкавал, ситно нарязан подсолен магданоз и черен пипер.
Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 1 пиле (около 1 кг) • 500 г брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 6 глави лук • 100 г ориз • 1 връзка копър • 3 стръка чубрица • 1 с.л. червен пипер • 100 мл олио • сол...